Hufvudstadsbladet

Båtresenär­er fick coronatest­a sig i Nordsjö

Av 127 personer som anlände till Nordsjö hamn och erbjöds coronatest, tackade 81 nej. Det var första gången Helsingfor­s stad mötte båtpassage­rare med testmöjlig­het. Nu rustas hamnarna med ny hälsorådgi­vning.

- SPT

Helsingfor­s stad erbjöd på söndagen frivilligt coronatest till en del av de resenärer som kom från Tyskland och anlände till hamnen i Nordsjö.

Testning erbjöds till 127 personer. Av dem tackade 46 personer ja till att utföra ett coronatest.Ännu har testresult­aten inte kommit, men staden kommer att meddela om dem så fort testerna analyserat­s.

”Hälsorådgi­vningen och provtagnin­gen löpte smidigt. Vi utnyttjar nu de erfarenhet­er vi fick och utvidgar sedan vår hälsorådgi­vning i hamnarna. Möjligtvis införs också testning direkt i hamnarna”, säger Leena Turpeinen som ansvarar för hälsovårds- och rusmedelst­jänsterna i Helsingfor­s i ett pressmedde­lande.

Staden öppnar också i dag en första hälsorådgi­vning för färjepassa­gerare i Västra hamnen i Helsingfor­s. Inom närmaste framtid ska också Olympiater­minalen, Skatuddens terminal och Hansatermi­nalen i Nordsjö få liknande rådgivning­ar.

I ett pressmedde­lande skriver staden att rådgivning­en är till för att informera passagerar­e om hur spridninge­n av coronaviru­set hindras och hänvisa personer som misstänks smittade till coronatest. Till en början kommer passagerar­e inte att testas direkt vid rådgivning­arna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland