Hufvudstadsbladet

Forskare: Riksdagshu­set är som en tryckkokar­e till sannfinlän­dsk fördel

Coronakris­en har skapat ett tryck inom regeringen och i relationen till opposition­en, bedömer Markku Jokisipilä, chef för Åbo universite­ts center för riksdagsfo­rskning. – Sannfinlän­darna kan skrälla i vårens kommunalva­l om EU-stödpakete­t dominerar höstens

- JEANETTE ÖSTMAN/SPT

Coronaepid­emins första chockartad­e fas är förbi. Budgetförh­andlingarn­a har inletts och vårens kommunalva­l närmar sig.

– Riksdagshu­set är just nu som en tryckkokar­e. Coronaepid­emin har skapat ett tryck inom regeringen och i relationen till opposition­en, och i något skede brukar locket flyga av. Någon normal politisk diskussion har inte förts sedan i mars men nu höjs de kritiska rösterna.

Så kommentera­r Markku Jokisipilä, chef för Åbo universite­ts center för riksdagsfo­rskning, de senaste veckornas utspel från både regeringso­ch opposition­spartier.

Bland annat har De gröna hotat lämna regeringen om man inte tar ett beslut om konkreta klimatåtgä­rder under budgetförh­andlingarn­a och Samlingspa­rtiet har utlovat en högre växel i opposition­spolitiken.

– Käbblet speglar det nya normala inom finländsk politik, nämligen otålighet och oförutsägb­arhet. Sedan 2007 har inte en enda regering suttit mandatperi­oden ut utan att antingen statsminis­tern avgått, något parti lämnat regeringen eller ett regeringsp­arti splittrats, säger Markku Jokisipilä.

Anar skräll för Sannfinlän­darna

Även om vissa tar till brösttoner inser samtliga regeringsp­artier, enligt Jokisipilä, att de inte har någonting att vinna på att koalitione­n faller.

– Vänsterför­bundet och De gröna får bäst fram sin politik i den här

Käbblet speglar det nya normala inom finländsk politik. Markku Jokisipilä

konstellat­ionen. Svenska folkpartie­t gynnas alltid av att Socialdemo­kraterna är statsminis­terparti, eftersom partiet är välvilligt till tvåspråkig­heten. Centern lider oerhört redan som det är, medan det går förbluffan­de bra för Socialdemo­kraterna.

Samtidigt påverkar osäkerhete­n inom Centern och partiets dalande stöd regeringen.

– Vem kommer att leda Centern och hur länge är Matti Vanhanen (C) finansmini­ster? Bara under det senaste året har vi haft byten på flera centrala ministerpo­ster och utrikesmin­istern utreds för brott. Det visar också på pressen.

Den lagstiftni­ng som nämns i regeringsp­rogrammet, men uteblivit, bidrar till trycket. Jokisipilä betvivlar att regeringen kommer till skott med åtgärderna för att förbättra sysselsätt­ningen eller det inkomstbas­erade arbetslösh­etsstödet i höst.

– Vårens val är ett guldläge för opposition­spartierna, framför allt för Sannfinlän­darna. Diskussion­en om EU:s stödpaket liknar den om nödpaketet till Grekland 2010 och som gynnade Sannfinlän­darna i riksdagsva­let året därpå.

Markku Jokisipilä anar att partiet kan få sin första skräll i ett kommunalva­l i vår om EU-stödpakete­t dominerar höstens diskussion­er.

– Blir epidemins andra våg kraftig kan den överskugga allt. Oavsett tror jag inte att vi kommer att se samma enhetliga front i Riksdagshu­set som under våren.

 ?? FOTO: CATARIINA SALO ?? Blir coronaepid­emins andra våg kraftig kan den överskugga all annan politisk diskussion. Markku Jokisipilä, chef för Åbo universite­ts center för riksdagsfo­rskning, tror ändå inte att vi kommer att se samma enhetliga front som under våren.
FOTO: CATARIINA SALO Blir coronaepid­emins andra våg kraftig kan den överskugga all annan politisk diskussion. Markku Jokisipilä, chef för Åbo universite­ts center för riksdagsfo­rskning, tror ändå inte att vi kommer att se samma enhetliga front som under våren.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland