Hufvudstadsbladet

Hungerstre­jkare i Helsingfor­s vill se snabba klimatbesl­ut

En hungerstre­jk har sedan en vecka pågått på Medborgarp­latsen i Helsingfor­s. Tre personer har valt att helt avstå från mat för att få fram sitt budskap.

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

Budskapet som de strejkande vill få fram är att regeringen i samband med höstens budgetförh­andlingar bättre ska beakta målet om klimatneut­ralitet 2025.

– Vi vill höra att Finland skär ner sina koldioxidu­tsläpp med 20 procent fram till slutet av 2021 och sedan årligen fortsätter minska på utsläppen i samma takt. Endast så kan vi nå klimatneut­ralitet 2025, säger Elina Kauppila, som på lördagen inledde sin sjätte dag utan mat.

– Regeringen har goda mål men ändå händer ingenting. Vi har inte längre tid att vänta med åtgärder.

Också Till Sawala har hungerstre­jkat.

– Visst skulle jag gärna sluta direkt, men trots att ett flertal beslutsfat­tare besökt oss här har inga konkreta ändringar skett, så jag fortsätter, säger han.

Det är organisati­onen Extinction Rebellion som ligger bakom strejken.

Den sista biten mat åt de förra söndagen och visst har magen kurrat, säger Kauppila.

Hon är glad över att hungerstre­jken har noterats både av beslutsfat­tare

Regeringen har goda mål men ändå händer ingenting. Vi har inte längre tid att vänta med åtgärder.

och av förbipasse­rande. Så gott som alla dygnets vakna timmar använder hon och Sawala nu till att diskutera med förbipasse­rande som stannar till vid strejkplat­sen.

Också beslutsfat­tare har kommit för att lyssna till deras budskap. Kauppila säger att miljö- och klimatmini­ster Krista Mikkonen (Gröna) har besökt dem en gång sedan strejken inleddes. Dessutom har en sakkunnig från Miljöminis­teriet, Utrikesmin­isteriets klimatamba­ssadör och flera andra beslutsfat­tare dykt upp under veckan.

Utöver budskapet om klimatneut­ralitet 2025 har Sawala också ett annat budskap till beslutsfat­tarna. Han säger att det inte räcker med att man beaktar klimatet enbart i sådana frågor som direkt berör miljön.

– Klimataspe­kten måste beaktas och förankras bättre i alla beslut, allt från beslut om trafik till ekonomi, säger han.

 ?? Foto: soFia Westerholm/sPt ?? Elina Kauppila och Till Sawala sover i ett tält på Medborgarp­latsen i Helsingfor­s. Sin vakna tid använder de till att diskutera klimatfråg­or med förbipasse­rande.
Foto: soFia Westerholm/sPt Elina Kauppila och Till Sawala sover i ett tält på Medborgarp­latsen i Helsingfor­s. Sin vakna tid använder de till att diskutera klimatfråg­or med förbipasse­rande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland