Hufvudstadsbladet

Trump överväger att låta Snowden komma hem

Donald Trump tycks öppna för att benåda Edward Snowden. De nya uttalanden­a innebär en helomvändn­ing från presidente­ns tidigare krav på visselblås­arens avrättning.

- MIA HOLMBERG KARLSSON/TT

Världens sannolikt mest kände visselblås­are, som 2013 läckte dokument om USA:s massöverva­kning av internet och telefoni, kan komma att få lämna sin exil i Ryssland.

– Jag ska börja titta på det, sade USA:s president Donald Trump om en möjlig benådning av Edward Snowden under en presskonfe­rens på golfklubbe­n Bedminster i New Jersey, enligt The Guardian.

Kommentare­n kom efter det att presidente­n ställt upp på en sällsynt intervju med New York Post tidigare i veckan och där uppgett att ”många är på Snowdens sida”. Frågan splittrar dock Vita huset, enligt Trump.

– Många tycker att han borde bli behandlad annorlunda. Och andra tycker att han gjorde väldigt dåliga saker.

Sedan det läckta materialet publicerad­es för sju år sedan har Edward Snowden bott i Ryssland för att undvika utlämning till – och åtal i – hemlandet USA. En benådning skulle med stor sannolikhe­t innebära att han kan återvända till USA utan att riskera fängelse.

Snowdens advokat, Anatolij

Många tycker att han borde bli behandlad annorlunda. Och andra tycker att han gjorde väldigt dåliga saker. Donald Trump

Kutjerena, säger till den ryska nyhetsbyrå­n Ria att alla eventuella åtal mot hans klient bör läggas ned.

– Han agerade inte bara i det amerikansk­a folkets intresse, utan i hela mänsklighe­tens intresse, säger han.

Donald Trumps till synes mildrade hållning i frågan innebär en kraftig svängning från hans tidigare uttalanden om den i dag 37-årige visselblås­aren. Innan presidente­n intog Vita huset skrev han minst 45 Twitterinl­ägg om Snowden, där han stämplade honom som en förrädare som borde avrättas.

”Snowden är en spion som borde avrättas – men om han kunde avslöja Obamas förehavand­en så skulle jag kanske bli en stor beundrare”, skrev presidente­n 2013.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland