Hufvudstadsbladet

Experter: Statistike­n visar att Trumps chanser är goda

Joe Bidens ledning är imponerand­e – men ännu är det alldeles för tidigt att räkna bort Donald Trump. Att årets valrörelse i USA sker under unika omständigh­eter spär ytterligar­e på osäkerhete­n.

- MIA HOLMBERG KARLSSON/TT

Opinionsan­alytikern Nate Silvers sajt Five Thirty Eight har släppt sin ansedda valprognos. Och det är en tydlig, om än försiktig bild som målas upp 80 dagar inför valet. Donald Trump ser ut att behöva ta sig upp för en rejäl opinionsmä­ssig uppförsbac­ke för att kunna säkra en andra mandatperi­od som USA:s president.

Med majoritet i traditione­lla vågmästars­tater som Florida och Pennsylvan­ia, potentiell­t även i de republikan­ska fästena Georgia och Texas, skulle Joe Biden kunna vinna en jordskreds­seger om valet ägde rum i dag.

Men det finns många faktorer att ta hänsyn till, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsveten­skap vid Göteborgs universite­t.

– En sittande president har alltid en viss fördel. Historiskt sett har det bara hänt fem gånger att den sittande inte väljs om. Men den här mätningen är ett väldigt bra redskap när man funderar på chanserna för att vinna i de olika delstatern­a, säger han.

Tredjedels chans

Five Thirty Eights mätning simulerar valet 40 000 gånger och tar hänsyn till att det inte är den nationella rösten som avgör valet, utan antalet delstater som ett parti lyckas lägga under sig.

Efter förra presidentv­alet fick sajten utstå skarp kritik, då man precis som nu beräknade utmanaren Hillary Clintons chans att vinna till strax över 70 procent.

Årets mätning är mer försiktig än tidigare års, men Henrik Ekengren Oscarsson ser den ändå som den i nuläget bästa uppskattni­ngen kring valets utgång.

– Det handlar om extremt stora mängder data. Som det ser ut nu har Trump nästan en tredjedels chans att vinna, vilket låter lite men är ungefär samma sannolikhe­t som vi såg inför valet 2016.

Ekengren Oscarsson jämför det med ett tärningska­st: om man slår en tärning och tänker att Trump blir återvald vid en etta eller tvåa, vilket statistisk­t händer en gång på tre, så ser chanserna relativt goda ut. Men borde inte en väljarröst vara mindre slumpmässi­g än ett tärningska­st?

– Så som det amerikansk­a valsysteme­t ser ut, och i och med att det är jämnt på sina håll, kan även väldigt små kampanjeff­ekter i till exempel Florida eller Wisconsin göra att nyckelstat­er ändrar position.

Pandemin påverkar

Dessutom är dagens samhälleli­ga och ekonomiska läge betydligt mer osäkert än vid de flesta tidigare presidentv­al i landet, säger Ekengren Oscarsson.

I och med pandemin ändras hela kampanjdyn­amiken, det som utgör kärnan för en amerikansk valrörelse: fullsatta arenor, kampanjmed­arbetare som knackar dörr, som skakar hand med vanligt folk på gator och torg.

– Ingen har någon som helst aning om hur den virtuella valkampanj­en kommer att verka. Pandemin och dagens ekonomi ställer till det, inte minst makroekono­miska indikatore­r som sysselsätt­ning, tillväxt, hur det ser ut i amerikansk­a plånböcker. Ingen vet hur den ekonomiska situatione­n kommer att se ut om 80 dagar.

– Det är nästan lika sannolikt att det blir en jordskreds­seger för Biden som att Trump vinner knappt, precis som 2016.

Trump oberäkneli­g

Partirörli­gheten är betydligt mindre i USA än i exempelvis Sverige. Sedan 2016 beräknas under 10 procent av väljarna ha bytt sida. Vad som kommer att spela roll framöver är framför allt hur partierna jobbar med mobiliseri­ng – att få folk att faktiskt gå och rösta.

– Det är extremt viktigt för Demokrater­na att väcka entusiasm hos grupper som är mer svårlockad­e till valurnorna, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

En ytterligar­e osäkerhets­faktor utgörs av president Trump själv, säger han.

– Hans stil gör det hela ännu mer oberäkneli­gt – ingen vet vad han ska säga eller göra. Han är väldigt skicklig på avledande manövrar och på att försöka demoralise­ra motståndar­e, se till att de ifrågasätt­s och hamnar i dålig dager, vilket kan få människor att avstå från att rösta

 ?? FOTO: AP-TT ?? Joe Biden ser ut att ha ett kraftigt övertag på president Trump, men analytiker varnar för att dra förhastade slutsatser utifrån opinionsmä­tningar. Bilden är ett montage.
FOTO: AP-TT Joe Biden ser ut att ha ett kraftigt övertag på president Trump, men analytiker varnar för att dra förhastade slutsatser utifrån opinionsmä­tningar. Bilden är ett montage.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland