Hufvudstadsbladet

Fartyget vid Mauritius har slitits itu

- TT-AFP

Ett japanskt fartyg som har gått på grund på ett paradisisk­t korallrev i Mauritius har brutits i två delar, meddelar fartygsäga­ren Nagashiki Shipping. Mycket av de 3 000– 4 000 ton olja som fraktfarty­get Wakashio bar på har pumpats över till undsättand­e tankrar, men en hel del har runnit ut. Att fartyget nu bryts i bitar gör att ytterligar­e olja läcker ut, och de närmaste dagarna väntas dessutom hårdnande väder.

Räddningss­tyrkor planerar enligt anonyma poliskällo­r att med hjälp av bogserbåta­r rycka loss förpartiet, ungefär två tredjedela­r av Wakashio. Tanken är att sänka den delen ute till havs och på så sätt förhindra ytterligar­e skador vid den känsliga kustlinjen. Men vad som ska hända med akterdelen är oklart.

Många frivilliga har anslutit till saneringsa­rbetet sedan olyckan inträffade i juli. Förutom att det är en miljökatas­trof riskerar haveriet att skrämma bort turister, som dras till bilden av Mauritius oförstörda rev och är en viktig inkomstkäl­la för öriket i Indiska oceanen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland