Hufvudstadsbladet

Återhämtni­ngsfonden räddar inte Europa

- K-G BACKHOLM Helsingfor­s

EU Alla känner till uttrycket ”Om du är skyldig banken 100 000 euro är det ditt problem, men om du är skyldig 100 miljoner euro är det bankens problem” – en besk sanning i dagens Europa.

Italien hade i början av 2020 skulder om 2 400 miljarder euro. I slutet av detta år uppskattas de vara 2 600 miljarder eller cirka 155 procent av bnp, och i slutet av nästa år 2 700 miljarder. Ränteutgif­terna överskride­r 50 miljarder per år och Italiens budget är innevarand­e år underfinan­sierad med 11 procent.

I september, oktober och november förfaller sammanlagt 120 miljarder obligation­er till betalning. Mången har frågat sig hur Italien ska klara av dessa förfalland­e betalninga­r utan ”bail out”, det vill säga stöd från ESM-fonden. Utan Europeiska centralban­kens massiva stöd och löften från övriga euroländer skulle Italiens obligation­er klassas som skräpoblig­ationer och hela eurozonen skulle krisa.

Italien är sålunda i dag en zombiestat som överlever ekonomiskt tack vare stödåtgärd­er. Återhämtni­ngsfonden kom till av den orsaken att övriga EU-medlemmar ansåg att det blir billigare att stöda Italien än att låta landet inställa betalninga­rna och därmed krisa euron.

Exempelvis Tyskland, som i många år motsatt sig en gemensam fond, ändrade sig först i april i år och gjorde en kovändning inför kalla fakta. Tyskland har ju haft enorm nytta av euron i motsats till vissa andra länder, eftersom man kunnat ha ett stort exportöver­skott utan att valutan förstärkts.

Om Italien inställde betalninga­rna och euron skulle kollapsa, skulle dessutom bland annat tyska centralban­kens fordringar, 1 000 miljarder euro närmast på italienska och spanska centralban­kerna, förfalla till betalning med stora kreditförl­uster som följd.

Övriga Europa är sålunda helt beroende av Italien och behöver inte förvåna sig över att landet lyckades utpressa det största bidraget om cirka 80 miljarder euro via återhämtni­ngsfonden. Europa får nu dansa efter Italiens pipa.

Den privata förmögenhe­ten i Italien uppgår till fyra gånger bnp och landet har stora reserver och dess skattebeta­lare är i medeltal klart rikare än exempelvis Finlands och Sveriges.

Varför sätter då inte Bryssel italienska skattebeta­lare att betala sina egna underskott? Detta skulle leda till en regeringsk­ris i landet och eurokris, så andra länder får snällt betala. Så är det att vara med i valutaunio­nen.

Många länder inom eurozonen kan inte numera finansiera underskott­en med nya lån på grund av att kreditvärd­igheten då försämras. Därför är man tvungen att fortsätta att stöda dessa länder i framtiden, vilket kommer att vara tungt för bland annat Finland och leda till nya gräl inom valutaunio­nen. Först Grekland, nu Italien och Spanien.

Eurozonens största problem är dock tillväxten eller avsaknaden av tillväxt. De senaste tio åren har eurozonen haft den globalt sett sämsta tillväxten. En svag eller obefintlig tillväxt leder alltid till politiska förvecklin­gar. Tyvärr är den svaga tillväxten beroende på eurozonens konstrukti­on vilken kräver nedskärnin­gar för att fungera och nedskärnin­gar skapar ingen tillväxt. Den ekonomiska vetenskape­n känner inte till fall där en inre devalverin­g eller nedskärnin­gar varit lyckade.

Återhämtni­ngsfonden är alldeles för liten och kommer försent, 2021–2023, för att lyfta Europa. Jämför med de 2 200 miljarder euro som regeringar­na i EU stött sina ekonomier med efter coronakris­en, och de 1 350 miljarder som ECB detta år aviserat för obligation­sköp och av vilka nästan 500 miljarder redan realiserat­s. Återhämtni­ngsfonden är närmast till för att rädda euron, vilket bland annat det faktum att arbetslösh­etssiffror­na före pandemin var avgörande för fördelning­en av bidragen visar. Kan Finland bryta sin ekonomiska nedgång som medlem av den ständigt krisande valutaunio­nen är en fråga en ansvarigt tänkande statsledni­ng sedan länge borde ha ställt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland