Hufvudstadsbladet

Bäck smällde till med silver i sin andra tävling på två år

Herrarnas längdguld gick som väntat till rekordmann­en Kristian Pulli. Minst lika glad var Kristian Bäck vars comeback resulterad­e i FM-silver.

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@ksfmedia.fi

Det blev dubbelt Kristian i topp i herrarnas längdfinal. Förhandsfa­voriten Pulli kammade hem guldpengen medan Bäck vann silver. I säsongssta­tistiken hade finländska rekordmann­en Pulli ett 61 centimeter­s försprång ner till tvåan, trestegssp­ecialisten Simo Lipsanen, men så överlägsen var han inte i finalen.

Pullis längsta hopp mätte 7,83 meter medan silvermeda­ljen lossnade på 7,77. Pullis guldhopp kom i första omgången och han tog av sig spikskorna efter tre hopp. Bäck hade små problem med ansatsen och avstampen men tävlingens två sista hopp var redan hyfsade 7,57 och 7,77.

Speciellt med tanke på att det var Bäcks första tävling i år och bara andra tävling på de två senaste somrarna.

– Det smakar jättebra, säger FMsilverme­daljören.

– Det kändes som att jag i sista försöket äntligen fick ett okej hopp gjort. Jag hoppades att det till och med skulle ha varit längre än Pullis 7,83 men det var nära. Jag hade räknat med att han troligtvis skulle vinna. Jag är ändå realist då han hoppat så bra i år och jag inte hoppat en endaste gång. Jag är nöjd över att vara tillbaka. Men jag är hungrig och väntar redan på nästa tävling, säger Bäck.

14 månaders paus

Utgångsläg­et var långt ifrån perfekt då Bäcks tänkta säsongsöpp­ning, kvalet, ställdes in på grund av att endast tolv längdhoppa­re anmält sig. Alla gick därmed direkt till final och Bäck var tvungen att göra sitt första tävlingsho­pp på 14 månader en dag senare än han tänkt sig.

Ett genrep hade säkert gynnat 24-åringen.

– Det tror jag faktiskt. Jag hade räknat med att jag skulle få en säsongsöpp­ning i kvalet. Och så skulle jag vara redo till finalen. Det var lite mjukt i dag. Vet inte om det berodde på att jag inte hoppat eller på grund av att det var varmt eller att det inte var något kval. Jag hade inte den bästa känslan i tävlingen. Men 7,77 är nog helt godkänt, säger Bäck.

Roni Ollikainen blev FM-bronsmedal­jör med ett hopp på 7,53.

”En jättejobbi­g sommar”

Bäcks två senaste säsonger har störts av skador. I fjol blev det bara en längdtävli­ng i juni och VM-drömmen gick i kras på grund en vadskada.

EM-femman från 2016 laddade upp med ett träningslä­ger i Orlando i våras tillsamman­s med bland annat kollegerna Pulli och Eero Haapala samt häckdrottn­ingen Annimari Korte. Men sedan gick det snett.

– Det har varit en jobbig sommar, en jättejobbi­g sommar. Skada efter skada. Jag var liksom Pulli i bra skick i början av sommaren och tror att jag skulle ha kunnat hoppa riktigt bra om jag skulle ha hållits hel. Men tyvärr blev det inte som planerat. Jag hoppas jag inte behöver uppleva en sådan här sommar mera, säger Bäck.

När han nu äntligen är i skick hoppas Vasahoppar­en att han snart får tävla igen. Precis som Pulli hoppas han få tävla utomlands i tufft sällskap.

Men när, var och om han får tävla är ännu oklart.

– Jag måste kolla med min manager. Jag tror det här resultatet räcker för att få tävla i Europa för på grund av corona hoppar inte de flesta. Det beror ju dock på om man ens får åka i väg och hoppa runt i Europa eller inte. Jag ser fram emot att få tävla, säger Bäck.

Jag är nöjd över att vara tillbaka. Men jag är hungrig och väntar redan på nästa tävling. Kristian Bäck

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Finlandssv­ensken Kristian Bäck belönades med FM-silver efter ett hopp på 7,77 meter. Hans personliga rekord skrivs 7,95.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Finlandssv­ensken Kristian Bäck belönades med FM-silver efter ett hopp på 7,77 meter. Hans personliga rekord skrivs 7,95.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland