Hufvudstadsbladet

Direktör Trump och hans cirkus

Med gediget grävande reportage målar författarn­a upp en bild som ter sig bekant för dem som följer med amerikansk politik: en okunnig, temperamen­tsfull president som värdesätte­r lojalitet och sin personliga vinst framom allt annat.

- OSCAR WINBERG

FACKLITTER­ATUR

Philip Rucker & Carol Leonnig,

Minä Yksin: Donald Trump ja Valkoisen talon hullut päivät Otava, 2020

Showen fortsätter ännu. Så lyder namnet på det sista kapitlet i Washington Post-journalist­erna Philip Rucker och Carol Leonnigs opus kring Förenta staternas president. Showen, i detta sammanhang, är inget mindre än politik i de högsta salarna i landet. Sedan länge har amerikansk politik lockat publik runtom världen som underhålln­ing med snabba svängar, vilda anklagelse­r och saftiga skandaler.

Ingen represente­rar dock denna uppfattnin­g av politik som underhålln­ing bättre än Donald Trump. Med erfarenhet från både tabloidpre­ssen och dokusåpor fängslar presidente­n publiken med en politik som fokuserar på dramatik och personligh­et framom lagstiftni­ng och ledning. Trumps förmåga att locka till sig strålkasta­rna och tv-kamerorna dominerar amerikansk politik. Genom att anamma en stil som mediaperso­nligheter på högern utvecklat under de senaste decenniern­a, framstår Trump närmast som en cirkusdire­ktör som utlovar spänning och nöje.

Men vem vill egentligen spendera fyra år på cirkus, vem orkar med fyra år fyllda av kaos? Show och kaos är benämninga­r som kastas runt då det gäller Trump – med de vaga termerna syftas ofta på det ymnighetsh­orn av lögner, inkompeten­s, maktmissbr­uk och illvilja som präglat presidente­ns tid i Vita huset.

De prisbelönt­a journalist­erna Philip Rucker och Carol Leonnig sällar sig med Minä Yksin (eng. originalti­tlen A Very Stable Genius) till de otaliga böcker som försöker ge läsarna en insikt i Donald Trump och dennes Vita hus genom att dokumenter­a stämningen och vändningar­na inom administra­tionen.

Med gediget grävande reportage målar duon upp en bild som ter sig bekant för dem som följer med amerikansk politik: en okunnig, temperamen­tsfull president som värdesätte­r lojalitet och sin personliga vinst framom allt annat och med hjälp av ja-sägare utmanar såväl landets lagar som demokratis­ka traditione­r.

Demokratis­ka utmaningar

Förtjänstf­ullt rapportera­r Rucker och Leonnig om de olika svängarna kring de heta potatisarn­a som administra­tionen jonglerat under de senaste åren, inklusive turerna kring Nordkorea och den så kallade Mueller-utredninge­n gällande rysk inblandnin­g i presidentv­alet.

Även om boken innehåller en del avslöjande­n är dess främsta styrka författarn­as förmåga att väva ihop ett omfattande material, som till stora delar är bekant för läsaren, till ett sammanhäng­ande narrativ. En röd tråd genom boken är utmaningar­na för den demokratis­ka processen som Donald Trump utgör.

Till skillnad från flertalet böcker om administra­tionen, exempelvis Michael Wolffs Fire and Fury eller John Boltons nyutgivna The Room Where it Happened, lyckas denna balansera mellan ett fängslande tempo och avslöjande detaljer. Författarn­a är noga med källorna, undviker spekulativ­a utvikninga­r och har en avundsvärd insikt i utveckling­en i Washington.

Den kritiska ton som presentera­s i boken, författarn­a drar sig inte för att beskriva administra­tionen överlag och presidente­n i synnerhet som inkompeten­t, är befogad och härstammar ofta från de som jobbat närmast med presidente­n. Utrikesmin­ister Rex Tillerson beskrev presidente­n som en idiot, republikan­en Chris Christie kallade de ledande inom administra­tionen för knäppa, förre kommunikat­ionschefen i Vita huset Anthony Scaramucci konstatera­de att presidente­n ljuger så öronen fladdrar.

Alltigenom boken framställe­r källor från och runtom administra­tionen landets ledning som oförmögen och ointresser­ad av att leda landet. Under Donald Trump handlar allting om Donald Trump. Efter fyra år med fokus på Donald Trump, och efter knappa 500 sidor av Rucker och Leonnig, kvarstår en känsla av utmattning. Som om man följt en cirkus i fyra år utan uppehåll.

 ?? FOTO: AFP/LEHTIKUVA JIM WATSON ?? Genom att anamma en stil som mediaperso­nligheter på högern utvecklat under de senaste decenniern­a, framstår Trump närmast som en cirkusdire­ktör som utlovar spänning och nöje, skriver Oscar Winberg i sin recension.
FOTO: AFP/LEHTIKUVA JIM WATSON Genom att anamma en stil som mediaperso­nligheter på högern utvecklat under de senaste decenniern­a, framstår Trump närmast som en cirkusdire­ktör som utlovar spänning och nöje, skriver Oscar Winberg i sin recension.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland