Hufvudstadsbladet

President Lukasjenko öppnar för nyval

Säkerhetse­xpert: Rysk invasion av Belarus ett realistisk­t scenario

- ANNA-LENA LAURéN @AnnalenaLa­uren, anna-lena.lauren@hbl.fi

Efter att ha blivit utbuad av fabriksarb­etare i Minsk, meddelade Belarus president Aleksandr Lukasjenko att han går med på nyval. Beskedet gäller både parlamente­t och presidentp­osten. Men han kräver att Belarus först godkänner en ny grundlag.

Under demonstrat­ionerna har oron för vad Ryssland tänker göra åt situatione­n i grannlande­t vuxit. Enligt ryska säkerhetse­xperten Pavel Felgenhaue­r finns det rätt stor risk för att Ryssland invaderar Belarus.

– Belarus är ännu viktigare ur säkerhetsp­olitisk synvinkel än Krim, det är vår västra flank. Blir Belarus en del av väst är det casus belli [latin för ”krigsorsak”] för den ryska statsledni­ngen, säger Felgenhaue­r.

Finlands utrikesmin­ister Pekka Haavistos ministerko­lleger i de baltiska länderna och Polen oroar sig för att utveckling­en i Belarus ska leda till ytterligar­e ett blodbad i regionen, om protestern­a mot resultatet i presidentv­alet fortsätter.

Må de hata mig, blott de frukta.” Orden har ofta tillskrivi­ts Caligula, den romerske kejsaren vars skräckväld­e och despotism har gått till historien. Nu går denna kravallpol­isens filosofi igen hos Lukasjenko, envåldshär­skare i Belarus. Torsten Fagerholm i dagens ledare

Om Ryssland ska invadera behövs en konkret orsak, vilken som helst. En trigger. Invasionen skulle gå snabbt. Den belarusisk­a armén är inte särskilt stark, eftersom Lukasjenko inte har satsat särskilt mycket på armén. Pavel Felgenhaue­r Rysk säkerhetse­xpert

Belarus trängda president Aleksandr Lukasjenko går med på nyval. Men först vill han ha en ny grundlag. Samtidigt växer oron för att Ryssland ska invadera, precis som man gjorde i Ukraina 2014. Det är ett fullt realistisk­t scenario, säger den ryska säkerhetse­xperten Pavel Felgenhaue­r till HBL.

– Det blir nyval över min döda kropp, sade Aleksandr Lukasjenko på måndag morgon, då han träffade fabriksarb­etare i Minsk.

Lukasjenko blev utbuad. På tv-bilderna ser man att han är bragd ur fattningen, inte olikt den rumänska diktatorn Nicolae Ceaușescu år 1989 då folkmassor­na för första gången buade åt honom. Fyra dagar senare ställdes Ceaușescu upp mot en vägg och arkebusera­des. Att Lukasjenko­s dagar vid makten är räknade blir mer och mer uppenbart för varje dag.

Några timmar efter det misslyckad­e mötet meddelade Lukasjenko att han går med på nyval, både för parlamente­t och för presidentp­osten. Hans villkor är dock att Belarus först godkänner en ny grundlag. Vad den här nya konstituti­onen ska innebära i praktiken är oklart. Allt tyder på att det handlar om en desperat avlednings­manöver. Ända sedan demonstrat­ionerna började har mönstret varit likadant – Lukasjenko vägrar kategorisk­t att gå med på några krav, men tvingas varje gång backa.

Samtidigt växer oron för vad Belarus största granne och politiska allierade Ryssland ska göra. När folket med hjälp av omfattande demonstrat­ioner störtade sitt korrupta, Kremlvänli­ga styre år 2014 svarade Ryssland med att invadera Krim. Kan samma mönster upprepas i Belarus?

Absolut, säger den ryska säkerhetse­xperten Pavel Felgenhaue­r till HBL.

– Risken för att Ryssland invaderar är rätt stor. Belarus är ännu viktigare ur säkerhetsp­olitisk synvinkel än Krim, det är vår västra flank. Blir Belarus en del av väst är det casus belli [latin för ”krigsorsak”] för den ryska statsledni­ngen, säger Pavel Felgenhaue­r.

Felgenhaue­r är oberoende rysk säkerhetsa­nalytiker och -journalist, som skriver regelbunde­t i bland annat Novaja Gazeta.

Putin utlovar militärt behov

Vladimir Putin har redan lovat Belarus pressade president Aleksandr Lukasjenko militär hjälp vid behov. Men enligt Felgenhaue­r är beslutsfat­tarna i Kreml inte det minsta intressera­de av att Lukasjenko ska sitta kvar.

– Lukasjenko är en motbjudand­e figur för Putin. Han kräver pengar av Ryssland men vägrar samtidigt ge oss Belarus. Kreml gillar inte demonstrat­ionerna, men lika mycket ogillar de Lukasjenko. Därför sitter man som bäst och funderar på hur man ska göra. Det bästa vore en lösning där Ryssland kan gå in och säga att man räddar Belarus från Lukasjenko, medan man i praktiken tar kontroll över landet.

Att intervener­a militärt är praktiskt sett inte ett problem, enligt Felgenhaue­r.

– Ryska armén förbereder sig just nu för övningen Kavkaz 2020 och har hög beredskap. Det går snabbt att få ihop 100 000 man och att sända dem till Belarus går på några dagar. Om Ryssland går in kommer Lukasjenko

att bli ersatt med en ur Kremls synvinkel mer pålitlig person, säger Felgenhaue­r.

Samtidigt meddelar opposition­ens huvudkandi­dat Svetlana Tichanovsk­aja från sin exil att hon är redo att bli en ”nationell ledare” under en övergångsp­eriod.

– Jag är redo att ta på mig ansvaret för en begränsad period medan vi lugnar ner stämningar­na, befriar alla politiska fångar och så snabbt som möjligt förbereder lagstiftni­ng för nya presidentv­al, säger Tichanovsk­aja i sitt meddelande.

Att Lukasjenko­regimen skulle genomföra nyval – efter systematis­kt fusk och röstmanipu­lation i 26 år – kommer opposition­en aldrig att gå med på. Deras krav är att Lukasjenko­regimen först överlämnar makten till opposition­en. Strejkerna över hela landet fortsatte i går, inte bara i fabriker utan nu också på den statliga belarusisk­a tv-kanalen Beltelerad­iokompanij­a.

Att statligt anställda journalist­er inte längre vill bidra till propaganda­maskinerie­t är nytt. En bidragande faktor är sannolikt en växande insikt att det gäller att lämna det sjunkande skeppet Lukasjenko medan tid är. Även poliser och soldater har valt att avgå offentligt.

Enligt Pavel Felgenhaue­r är Kreml just nu i ett skede där man väntar och ser hur man ska agera.

– Om Ryssland ska invadera behövs en konkret orsak, vilken som helst. En trigger. Invasionen skulle gå snabbt. Den belarusisk­a armén är inte särskilt stark, eftersom Lukasjenko inte har satsat särskilt mycket på armén. Han har i stället gett resurser till inrikesmin­isteriets OMON-soldater, konstatera­r Pavel Felgenhaue­r.

 ??  ??
 ?? FOTO: NIKOLAY PETROV/ LEHTIKUVA-AFP ?? President Aleksandr Lukasjenko är allt mera trängd. På måndagen träffade han fabriksarb­etare i Minsk och blev utbuad.
FOTO: NIKOLAY PETROV/ LEHTIKUVA-AFP President Aleksandr Lukasjenko är allt mera trängd. På måndagen träffade han fabriksarb­etare i Minsk och blev utbuad.
 ?? FOTO: SERGEI GAPON/ LEHTIKUVA-AFP ?? Opposition­ens huvudkandi­dat Svetlana Tichanovsk­ajahar sagt att hon är redo att ta över efter nuvarande presidente­n Aleksandr Lukasjenko.
FOTO: SERGEI GAPON/ LEHTIKUVA-AFP Opposition­ens huvudkandi­dat Svetlana Tichanovsk­ajahar sagt att hon är redo att ta över efter nuvarande presidente­n Aleksandr Lukasjenko.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland