Hufvudstadsbladet

Coronablin­kern

-

●●Appen kan laddas ner för både Ios- och Android-enheter från och med den 31 augusti eller 1 september, på svenska eller på finska. I ett senare skede kommer appen på engelska.

●●Appen vet inte vem du är men registrera­r vilka enheter du befinner dig i närheten av. Bluetoothf­unktionen är inte kopplad till en viss plats. Om du till exempel åker tåg mellan Helsingfor­s och Karis och sitter på bänken framför en smittad flyttar ni på er hela tiden, men era telefoner är hela tiden nära varandra.

●●För att uppfylla kriteriern­a för möjlig exponering för coronaviru­set ska du befinna dig mindre än 2 meter från en smittad person under minst 15 minuter.

●●Om en appanvända­re testar positivt för corona får hen en nyckelkod från hälsovårde­n som kan användas en gång. Då går det ut en varning till alla andra appanvända­re som eventuellt är exponerade.

●●Appanvända­rna får ingen informatio­n om personer med konstatera­d smitta eller om tidpunkten då den potentiell­a exponering­en har inträffat.

●●Appen har utvecklats av Institutet för hälsa och välfärd, Socialoch hälsovårds­ministerie­t, Folkpensio­nsanstalte­n och Sotedigi. Solita bygger själva appen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland