Hufvudstadsbladet

Skuldsaner­ing i stället för konkurs föreslås för Stockmann

För fordringsä­garna till den skuldtyngd­a varuhuskon­cernen Stockmann är det fördelakti­gare att gå med på skuldsaner­ing än att försätta bolaget i konkurs. Det fastslår den färska skuldsaner­ingsutredn­ingen som har synat bolaget.

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Det finns förutsättn­ingar att genomföra en skuldsaner­ing i varuhuskon­cernen Stockmann. Det slår saneringsu­tredaren, advokat Jyrki Tähtinen från advokatbyr­ån Borenius, fast i den färska rapporten om Stockmanns ekonomiska ställning och framtidsut­sikter.

I april meddelade Stockmann att bolaget ansöker om företagssa­nering.

”Utrednings­mannen bedömer för närvarande att ett saneringsf­örfarande resulterar i ett bättre resultat för fordringsä­garna än en konkurs.”

Bakgrunden till skuldsaner­ingen beror enligt utrednings­mannen på för stor skuldsättn­ing, tidigare misslyckad­e ekonomiska beslut och den tvärbromsn­ing som coronaepid­emin orsakade.

Utredninge­n räknar upp en rad orsaker till Stockmanns problem:

Bolaget har inte lyckats förnya sig i takt med att detaljhand­eln förnyats. Satsningar­na på näthandeln har gjorts för sent och försäljnin­gen av matavdelni­ngen Delikatess­en till Sgruppen har lett till klart minskade kundmängde­r i varuhusen i jämförelse med varuhusen i Baltikum där bolaget fortfarand­e driver livsmedels­avdelninga­rna i egen regi, slår utredninge­n fast. Stockmann får också ris för att ha begärt för låg hyra av andra aktörer som hyrt in sig i varuhuset.

”Huvudägarn­a borde ha bytt ut personer tidigare”

Utredninge­n påpekar att kontrollen över bolaget tillfaller ägarna till de röststarka A-aktierna och utrednings­mannen är inte nådig i sin kritik av hur bolaget har skötts: ”Trots de ovannämnda strategisk­a felstegen, den höga skuldsättn­ingsgraden och faktumet att den ikoniska varuhusver­ksamheten har varit förlustbri­ngande, har huvudägarn­a förverklig­at de nödvändiga personbyte­na för sent. Dessutom har huvudägarn­a varit osams om att slå ihop aktieserie­rna i bolaget, skriver utrednings­mannen.

Under den inkommande hösten ska det tas fram vad utrednings­mannen kallar ett ”kommersiel­lt fotspår” för Stockmann. Samtidigt ska det utredas vilka tillgångar som kan säljas.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? I höst ska Stockmann ta fram vad utrednings­mannen kallar ett ”kommersiel­lt fotspår”. Samtidigt utreds vilka tillgångar som kan säljas
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA I höst ska Stockmann ta fram vad utrednings­mannen kallar ett ”kommersiel­lt fotspår”. Samtidigt utreds vilka tillgångar som kan säljas

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland