Hufvudstadsbladet

Färre anmälninga­r om patientska­dor under coronaepid­emin

Patientför­säkringsce­ntralen har hittills i år fått cirka 800 anmälninga­r mindre än vanligt. Av de anmälninga­r som gjorts har 20 haft en koppling till coronaepid­emin.

- SPT

Patientför­säkringsce­ntralen rapportera­r om betydligt färre patientska­deanmälnin­gar under perioden januari-juni i år. Hittills har man fått 4 156 anmälninga­r, vilket är cirka 800 färre än under samma tid i fjol.

Av de inkomna anmälninga­rna har tjugo haft en koppling till coronaepid­emin. Utredninge­n av dessa pågår ännu.

Tydligast framträder fallen där patienter smittats med coronaviru­set då de fått vård och i värsta fall dött i covid-19.

Tre av fyra coronarela­terade anmälninga­r gäller förseninga­r, till exempel då tider avbokats, diagnoser dröjt eller behandling­ar försenats på grund av coronaepid­emin.

”Medan undantagsf­örhållande­n rådde fokuserade medborgarn­a sannolikt också på andra saker än att begära ersättning. Det är troligt att antalet anmälninga­r börjar stiga igen när man börjar beta av köerna för icke-brådskande vård och situatione­n inom sjukvården återgår till det normala efter coronaepid­emin”, säger Minna Plit-Turunen, direktör vid Patientför­säkringsce­ntralen, i ett pressmedde­lande.

Samma kriterier som i normalläge

Epidemin har inte påverkat kriteriern­a för utbetalnin­g av ersättning­ar.

Vårdperson­alens

insatser bedöms enligt samma kriterier som tidigare.

Patienter kan inte få kompensati­on för att en diagnos dröjt eller behandling­en av ett icke-brådskande fall skjutits upp. Det här förutsatt att bedömninge­n av fallet som icke-brådskande har varit korrekt och resurserna samt verksamhet­en i övrigt varit rätt dimensione­rade.

 ?? FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT ?? Patienter kan inte få kompensati­on för att en diagnos dröjt eller behandling­en av ett icke-brådskande fall skjutits upp, förutsatt att bedömninge­n av fallet som icke-brådskande har varit korrekt.
FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT Patienter kan inte få kompensati­on för att en diagnos dröjt eller behandling­en av ett icke-brådskande fall skjutits upp, förutsatt att bedömninge­n av fallet som icke-brådskande har varit korrekt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland