Hufvudstadsbladet

Gympasalar i skolorna stängs för föreningar

Gymnastiks­alarna i närmare 40 skolor i Helsingfor­s stängs i höst för utomståend­e aktörer. – Det handlar om en balansgång mellan flera goda avsikter, säger Tommi Laitio, sektorchef för kultur och fritid vid Helsingfor­s stad.

- TIM JOHANSSON tim.johansson@ksfmedia.fi

Gymnastiks­alarna i Helsingfor­sskolorna är viktiga för många idrottsför­eningar. Föreningar­na har ofta en stor del av sin verksamhet i salarna under kvällar och helger när skolorna inte använder dem.

I fredags kom beskedet från staden: Gymnastiks­alarna i närmare 40 skolor stängs för utomståend­e aktörer i höst och i vinter.

Orsaken är att skolorna behöver salarna själva när undervisni­ngen ska ske med större avstånd mellan eleverna. Många av gymnastiks­alarna blir temporära klassrum.

Beskedet är ett hårt slag för många idrottsför­eningar vars verksamhet sedan tidigare är pressad av coronaviru­set.

– Vi har inga egna salar utan är helt beroende av skolornas gymnastiks­alar, säger Kerstin Ehnholm, ordförande för Gymnastikf­öreningen i Helsingfor­s GFH.

GFH har vanligtvis drygt 15 grupper som håller till i skolornas gymnastiks­alar.

Planen var att verksamhet­en skulle kunna fortsätta ungefär som vanligt i höst, med vissa coronarest­riktioner som tillräckli­gt stora avstånd, ingen användning av omklädning­srummen och egna gympamatto­r i stället för gemensamma.

På måndagen var det ännu oklart för Gymnastikf­öreningen i Helsingfor­s

vilka skolor stadens nya beslut gällde.

Grundskola­n Norsens Cygnaeusen­het vid Bangatan där föreningen har omfattande verksamhet ser ut att vara öppen för utomståend­e också i höst. Däremot stängs salarna i Botby och Munksnäs där Gymnastikf­öreningen i Helsingfor­s hade planerat ha grupper.

Tommi Laitio, sektorchef för kultur och fritid vid staden, säger att beslutet om att stänga gymnastiks­alarna är ett resultat av en balansgång mellan flera goda avsikter. Att så många Helsingfor­selever som möjligt kan gå tryggt i en skola nära sitt hem väger för tillfället tyngst.

– Vi hoppas på förståelse hos allmänhete­n, säger Laitio, som tillägger att staden utreder om stängninge­n drabbar vissa föreningar och idrottsgre­nar hårdare än andra.

Allt som allt hyr staden ut 150 gymnastiks­alar. Det ger ett visst spelrum att ordna med alternativ­a arrangeman­g för dem som drabbas värst.

Klarade kriget

Gymnastikf­öreningen i Helsingfor­s har ingen avlönad personal och därför är de ekonomiska följderna av stadens beslut inte katastrofa­la för föreningen. Hotet är av mer existentie­ll art: Kommer deltagarna och föreningen­s frivilliga­rbetare tillbaka när allt är normalt igen?

– Vi är oroliga för att vi tappar deltagare och ledare, säger Kerstin Ehnholm.

Andra föreningar med personal och stora personalko­stnader kan drabbas hårt också ekonomiskt när intäkter uteblir på grund av coronaviru­set.

Gymnastikf­öreningen i Helsingfor­s har en lång historia. Den grundades redan 1876 vilket ger perspektiv i besvärliga tider.

– Vi var verksamma under kriget med tre grupper. Det har jag tänkt på ibland när jag varit förtvivlad, säger Ehnholm.

Vi är oroliga för att vi tappar deltagare och ledare. Kerstin Ehnholm ordförande, GFH

Vi hoppas på förståelse hos allmänhete­n. Tommi Laitio sektorchef för kultur och fritid vid Helsingfor­s stad

 ?? Foto: Niklas tallqvist ?? Gymnastiks­alen i Zacharias Topeliusko­lan i Tölö hör till de salar som stängs för utomståend­e i höst och vinter.
Foto: Niklas tallqvist Gymnastiks­alen i Zacharias Topeliusko­lan i Tölö hör till de salar som stängs för utomståend­e i höst och vinter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland