Hufvudstadsbladet

Han korsade Östersjön på paddelbräd­a

Svensken Jonas Böhlmark kan vara den första någonsin att ta sig från Stockholm till Åbo – ståendes på en paddelbräd­a. Natten mot måndag steg han i land på finsk mark – efter 43 timmar på Östersjön. – Jag visste inte om jag skulle klara av det. Det är häft

- HILDA DJUPENSTRÖ­M/TT SUSANNA PERSSON ÖSTE/TT

Klockan 6 på lördagsmor­gonen (finsk tid) klev 29-årige svensken Jonas Böhlmark på paddelbräd­an vid Kapellskär, norr om Stockholm. Nästan 280 kilometer senare nådde han Åbos strand, klockan 01, natten mot måndag.

– Jag är kall och har sömnbrist. Jag har ju inte sovit på två dygn, berättar han från Åbo.

Motvind och höga vågor

Jonas Böhlmark är elitskidåk­are och egenföreta­gare och hade ägnat sig åt att paddla ståpaddelb­räda i en månad när han fick idén: Varför inte paddla över till Finland?

Sagt och gjort, så var resan med medföljand­e segelbåt inbokad en vecka senare.

– Jag gillar att utmana mig själv och nu i coronatide­r så får man hitta sätt att tävla mot sig själv. Det här kändes lite galet, också rent praktiskt i och med att det är så mycket som ska klaffa, säger han.

Med andra extrema utmaningar i bagaget, såsom ironman-tävlingar och en stående paddeltur från Stockholm till Sandhamn veckan innan, trodde han ändå att det skulle gå lite snabbare.

– De första 24, kanske 36, timmarna var härliga. Men nu värker det i kroppen. Tuffast var det när vi närmade oss Åland och möttes av kraftig motvind. Då tänkte jag ”kommer jag verkligen att klara av det här”.

”Trillade av stup i kvarten”

En gång i timmen har han tagit paus, talat med besättning­en på båten och fyllt på med vatten och mat. Dieten har bestått av chips, olivolja, läsk och kolhydrats­pulver. Böhlmark har inte klivit av brädan under de 43 timmarna, men det har många gånger varit svårt att hålla sig kvar på den.

– Man har trillat av brädan stup i kvarten. Det var läskigt när det blev höga vågor. Det har varit värst i dag. Jag har grinat, skrikit och skällt ut mina medresenär­er. Men de har varit ett fantastisk­t team, de har varit så glada och uppmuntran­de hela vägen, säger han och poängterar att stödet från sambon och människor på sociala medier på distans har betytt mycket.

– Vi har haft så roligt, och trots att inget med det här har varit lätt, så har allt stöd gjort det lättare, säger Böhlmark.

 ?? Foto: FloriaN voss/tt ?? Jonas Böhlmark har paddlat nästan 280 kilometer stående, från Kapellskär
■ norr om Stockholm till Åbo.
Foto: FloriaN voss/tt Jonas Böhlmark har paddlat nästan 280 kilometer stående, från Kapellskär ■ norr om Stockholm till Åbo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland