Hufvudstadsbladet

Aktias problem gäller även den digitala servicen

- RABBE SANDELIN Helsingfor­s

BANKER Av debatten kring Aktia kan man få intrycket att Aktias dåliga service främst gäller gamla kontokunde­r som väntar sig traditione­ll kundservic­e. Aktias problem är emellertid mycket större, och orsakar i dag olägenhete­r även för dem som sköter sina bankärende­n elektronis­kt.

Som utgångspun­kt kan konstatera­s att om Aktia vill att kunderna sköter sina ärenden i nätbanken, så måste nätbanken vara tillgängli­g 99,99 procent av tiden. I dag sker ändå ”tillfällig­a störningar i nätbanken” så gott som varje vecka, och dessa avbrott är till sin längd oftast allt annat än tillfällig­a. Förutom några kosmetiska förändring­ar har inte nätbanken utvecklats på många år. Jag har förgäves bett om att få se det gällande saldot för mitt kreditkort någonstans (så att jag enkelt kan betala bort allt på en gång), eller att mitt mikroföret­ags kreditkort ens skulle synas i någondera nätbanken – företagets eller min personliga.

Som personkund tvingas man mycket förvirrand­e använda två mobilappar med helt olika gränssnitt: Aktia Mobile Bank och Aktia Wallet, med delvis överlappan­de funktional­itet.

Företagssi­dans elektronis­ka fakturerin­gsmöjlighe­t är ett bittert skämt, som inte längre uppfyller dagens krav på e-fakturor, och där äldre fakturor försvinner efter 45 dagar, utan att man ens kan hitta ett sammandrag någonstans. För att inte tala om att jag inte alls kan sköta mitt företags ärenden med en mobilapp. Det är som om Aktia ännu inte märkt att det finns

Förutom några kosmetiska förändring­ar har inte nätbanken utvecklats på många år.

mikroföret­agare som behöver både ett personligt konto och ett företagsko­nto, och helst vill sköta allt på ett ställe.

Sammantage­t ger Aktias elektronis­ka verksamhet intrycket av att Aktia längs med åren byggt upp ett vingligt hus där våningarna och rummen består av helt olika byggmateri­al. Man kan också ana att det i huset snurrar ganska så antikverad maskinvara, eftersom man i nätbanken inte kan använda moderna, långa lösenord, utan är begränsad till 8 tecken. (Jag kan hålla med om att äldre maskinvara i och för sig kan vara en säkerhetsa­spekt, eftersom dagens hackare knappast kan de gamla programmer­ingsspråke­n, men samma sak gäller förstås när de gamla systemen skall underhålla­s).

Det är uppenbart att Aktia inte längre önskar se andra kunder än de som söker förmögenhe­tsförvaltn­ing. Det är förståelig­t på dagens marknad, men kanske ändå lite kortsiktig­t med tanke på den dag en vanlig kontokund kanske börjar se sig som en förmögenhe­tsförvalta­re. I dag har Aktia mig som kund enbart på grund av en märklig och helt irrationel­l lojalitets­känsla, och så förstås tröghetsfa­ktorn: det är jobbigt att byta tjänstelev­erantör.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland