Hufvudstadsbladet

Att ropa ”tiger” åt domaren är inte rasistiskt

-

Den 8 augusti fick Joensuulag­et JIPPO besök av JJK från Jyväskylä i en match i fotbollens division 2. Matcher av det här slaget spelas varje helg. Tyvärr visar en incident under matchen, efterspele­t och diskussion­erna om händelsen att rasismen fortfarand­e är ett stort problem som inte tas på allvar på alla håll i Fotbollsfi­nland.

Efter matchen, som slutade i 2–0-seger för JIPPO, skrev JJKmålvakt­en Aati Riihimäki på Twitter att han hört rasistiska rop från publiken. Enligt Riihimäki ropade någon i publiken ”neekeri” åt domaren Ayhan Dag.

”Du idiot som skrek n-ordet åt domaren ska skärpa dig och stanna inne i din håla för evigt”, skrev Riihimäki.

”Det är onödigt att säga att idrotten hör till alla om man sedan är tyst och accepterar den här sortens idioti”, fortsatte han.

JJK:s marknadsfö­ringschef och några av lagets spelare hade hört samma rop från läktarna. Dessutom bekräftade­s ropen på sociala medier av personer som varit på plats på matchen.

Hemmalaget JIPPO gjorde som man ska i de här fallen – klubben inledde en utredning.

Vad som hände sedan är som ur vilken fantasiful­l sagobok som helst.

I ett inlägg på sin sajt skriver klubben att utredninge­n är klar. Slutresult­atet är minst sagt överraskan­de.

JIPPO meddelar att domaren, domarkontr­ollanten, arrangörss­taben, hemmalaget­s spelare eller människor som suttit på huvudläkta­ren inte hört några rasistiska rop.

JIPPO, en klubb i division 2, meddelar att man använt sig av experter då man sett och lyssnat på videouppta­gningen av matchen och att man utifrån expertens uttalande plus samtal med de som ropat på läktarna kunnat utesluta möjlighete­n att något rasistiskt ropats från läktaren.

”Det handlar om ett missförstå­nd mellan (JJK-målvakten) Riihimäki och några andra personer. För tillfället används termen ”tiikeri” (tiger) väldigt mycket bland ungdomar. Uttrycket härstammar från en mycket populär video där man ropar ”c’mon Tiger” åt (golfspelar­en) Tiger Woods. Vi har nått det killgäng som såg matchen mot JJK och de medger att de ropat ”tiger” flera gånger under matchen – speciellt vid det tillfälle Riihimäki trodde sig höra de rasistiska orden”, skriver JIPPO.

”Då vi undersökt incidenten har vi kommit fram till att det utan tvekan handlar om att man blandat ihop ordet ”tiger” med ett rasistiskt ord som används för att beskriva människor med mörk hudfärg”, fortsätter man.

JIPPO skriver att klubben naturligtv­is fördömer all sorts rasism. Också om det självklart inte förekommit någon rasism under matchen. Att en handfull människor råkade höra fel är beklagligt. Att ropa ”tiger” åt domaren är inte rasistiskt. Det borde ju alla förstå. Det är ju inte heller kränkande att kalla de på läktarna för ”basister”.

P.S. Den här texten kan innehålla spår av ironi.

”Det är inte rasistiskt att ropa ’tiger’ åt en mörkhyad person. Då är det knappast heller fel att kalla de som ropar ’tiger’ för ’basister’?”

FILIP SAXéN

sportchef

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland