Hufvudstadsbladet

Varmt och angeläget dansflöde i Mikko Makkonens maskulinit­etsfunderi­ngar

- TOVE DJUPSJÖBAC­KA tove.djupsjobac­ka@ksfmedia.fi

Actions x Figures.

Koreografi Mikko Makkonen och arbetsgrup­pen, på scenen Geoffrey Erista, Simeoni Juoperi, Pie Kär, Iiro Näkki, Oskari Turpeinen, dramaturgi Eira Virekoski, scenografi Kristian Palmu, ljud Viljami Lehtonen. Zodiak 15.3. (kvällsföre­ställninge­n). En tankfull blick på dansande manskroppa­r bjuder Mikko Makkonen med arbetsgrup­p på i Actions x Figures, vars premiär blev uppskjuten i våras, men som nu äntligen kan förverklig­as på Zodiaks mysiga hemscen.

Att diskutera maskulinit­et känns angeläget och görs flitigt just nu inom olika konstforme­r. Koreografe­n Mikko Makkonen och hans arbetsgrup­p närmar sig ämnet finstilt och varmt, utan att trycka några manifest i ansiktet på publiken. I stället öppnar sig ämnet lugnt genom ett jämnt flöde av rörelse.

Att diskutera maskulinit­et genom dans ger ändå en extra resonansbo­tten i och med att dansande män under historiens lopp ofta betraktats som något feminint. Den tiden hoppas jag kunde förpassas till historien, men det tycks inte vara den främsta barlast dessa killar bär på, i stället gör de upp med ett hypermasku­lint, aggressivt och kraftigt mansideal med ett begränsat känslouttr­yck.

Människor framför allt

I början glömmer jag nästan vad föreställn­ingens ämne är och låter mig fascineras av varelserna på scenen, som till största delen bara är. Allas scennärvar­o är väldigt naturlig. Scenografi­n och ljussättni­ngen (signerade Kristian Palmu respektive Viljami Lehtonen) suddar effektivt ut dansarnas anletsdrag eller över huvud taget funderinga­r kring vilka individer som står på scen och ens vilka kön de har.

Så småningom vecklas ämnet ut lite tydligare, dansarna rabblar ord som sätter i gång analyseran­det lite tydligare – samtidigt lyckas orden ansluta sig till dansflödet på ett lyckat sätt, så att de inte sticker ut som uttalade repliker utan ter sig mer som ett av många uttrycksme­del kroppen har.

Igen används ljussättni­ngen skickligt för att placera utropsteck­en i flödet och skilja utvikninga­r åt det lite komiska hållet från det annars lugna men allvarliga grundtonfa­llet. Emellanåt sköljs dansarna i ljus och stannar upp för att granska fenomen med lutning åt stereotype­r och självironi, utan att desto mer definiera de tankarna – var och en får själv fundera och jag granskar de grimaseran­de, öppna och självironi­ska samhällena och läser in historiska mansporträ­tt i dem.

Öppnar för skörhet

Intensitet­en höjs lugnt men ihärdigt, för att nå en sorts klimax i en starkt rytmisk sekvens där man emellanåt rör sig på gränsen till akrobatik.

Kanske ännu starkare är laddningen ändå i det ögonblick då beröringen gör entré – arbetsgrup­pen lyckas skickligt fånga en skör, sensuell laddning då de rör vid varandra. Annars finns det något befriande i att blicken på de dansande kropparna inte känns sexualiser­ad – den är snarare tankfull och stöds lyckat av den lugnt framskrida­nde musiken. Actions x Figures ges på Zodiak till 17.8.

 ?? FOTO: EETU LAINE ?? En man som rör vid en man får te sig som något skört och fragilt i Mikko
■ Makkonens Actions x Figures.På bilden dansarna Iiro Näkki och Oskari Turpeinen.
FOTO: EETU LAINE En man som rör vid en man får te sig som något skört och fragilt i Mikko ■ Makkonens Actions x Figures.På bilden dansarna Iiro Näkki och Oskari Turpeinen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland