Hufvudstadsbladet

Svårt för framtidens författare

- MIKAEL SANNER

När Huxley skrev Du sköna nya värld eller när Orwell klämde i med 1984 och Djurfarmen så fanns det de läsare som förfasades och trodde att utveckling­en mycket väl kunde gå åt det håller som det påstods i böckerna. Det verkade visserlige­n helt otroligt, men varför inte?

Samtidigt fanns det de som ställde sig tvivlande till en sån utveckling. Det verkade bara för otroligt att det skulle kunna hända.

Efter det har det kommit andra böcker som har förutspått en blixtsnabb elektronis­k utveckling, med ungefär samma resultat: supporters och belackare.

Den som tänker sig att skriva en science fiction i dag får i alla fall se upp! Det är nämligen ett helt annat problem som dyker upp. För nästan oavsett vad du hittar på kommer de flesta som läser det att bara undra: Oj, det visste jag inte – har jag missat det här? Tänk vad det rullar på ändå …

Det är liksom svårt att veta i dag vad som är en vild fantasi om framtiden eller ren och skär verklighet. Dessutom går allt så snabbt att verklighet­en kanske har kommit ikapp framtiden innan boken har publicerat­s.

Exempelvis skulle min science fiction-bok kunna börja så här:

”Redan när Greta skannade av sin hand när hon kom till jobbet visste hon att det skulle bli en dålig dag. Informatio­nen från chipet kom blixtsnabb­t till henne, hon var för trött, skulle bli okoncentre­rad mitt på dagen och förmodlige­n spilla ut en mugg kaffe. På eftermidda­gsmötet skulle hon glömma att registrera sitt öronchip. Det är inte så man vill börja en dag. Ibland tänkte Greta att det faktiskt var bättre innan alla fick sina chip inopererad­e. Det hade säkert gått att lura roboten som opererade in hennes chip, men just då tyckte hon att det verkade som en god idé.”

När boken väl hade korrekturl­ästs och skickats några gånger fram och tillbaka till förlaget för att slutligen publiceras, ja, då skulle de flesta bara tro att det var en beskrivnin­g av nutid.

Just därför, samt av en del andra skäl, så är det skönt att jag inte är författare – och framför allt inte en science fictionför­fattare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland