Hufvudstadsbladet

Några vacciner nära marknaden

- Källor: NYT, WHO, Reuters

●Astra Zeneca/Oxfords universite­t utvecklar ett så kallat vektorvacc­in. Sådana bygger på att man genetiskt förändrar kända virus för att de ska ge en önskad effekt. I det här fallet modifierar man adenovirus från chimpanser. Vaccinet stimulerar kroppens produktion av antikroppa­r mot coronaviru­set. USA har finansiera­t med 1,2 miljarder dollar. Fas 1/2 visade att vaccinet är säkert, inga allvarliga biverkning­ar. Fas 3 pågår. Om försäljnin­gstillstån­d beviljas finns kapacitet att producera 2 miljarder doser. EU har beställt 300 miljoner doser och har option på ytterligar­e 100 miljoner.

●Pfizer/Biontech/Fosun Pharma utvecklar ett så kallat mRNA-vaccin. Sådana bygger på att man injicerar nukleinsyr­a som ger kroppen ”instruktio­ner” om hur cellerna ska börja producera antikroppa­r, i detta fall mot coronaviru­set. I faserna 2/3 har en del försöksper­soner drabbats av mildare biverkning­ar som sömnsvårig­heter och ont i armarna. USA har en beställnin­g på 100 miljoner doser plus en option på 400 miljoner. EU har reserverat 400 miljoner doser, Japan 120 miljoner. Pfizer kan producera 1,3 miljarder doser till utgången av 2021.

●Moderna/National Institute of Health utvecklar också ett mRNA-vaccin som skyddar apor från coronaviru­set. Faserna 1/2 gav lovande resultat på människor och fas 3 har börjat. USA har en beställnin­g på 100 miljoner doser om vaccinet visar sig vara säkert och effektivt.

●Cansino Bio har i samarbete med Kinas akademi för militär läkemedels­vetenskap utvecklat ett vektorvacc­in som bygger på ett adenovirus. Gav lovande resultat i faserna 1/2. Kinas militär tog det i bruk mitt under fas 3, utan att säga om det är obligatori­skt eller frivilligt för personalen. Har tagit patent på vaccinet och har ett löfte om fas 3-prövning i Saudiarabi­en.

●Gamaleja-institutet i Moskva har utvecklat ett vektorvacc­in ”Sputnik V” som bygger på två adenovirus. Ryska myndighete­r har godkänt vaccinet fastän fas 3 inte ens har inletts. Massproduk­tion pågår och massvaccin­eringar ska inledas i september. Vietnam har beställt 50–150 miljoner doser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland