Hufvudstadsbladet

Lång process i snabb takt

-

●Det finns drygt 300 vaccinkand­idater mot coronaviru­set. Omkring 130 är inne i en preklinisk fas med tester på djur. Drygt 30 har nått någon av de tre faserna för kliniska säkerhetst­ester på människor.

●I fas 1 testas vaccinet på något tiotal personer, för att fastställa rätt dosering och se att det är säkert och stimulerar immunsyste­met. I fas 2 testas flera hundra personer i olika grupper som barn och äldre, för att se om det påverkar dem lika.

●I fas 3 ges vaccinet till flera tusen eller tiotusenta­ls personer för att se skillnader mellan dem och en annan grupp som fått placebo. Här borde även ovanliga biverkning­ar komma fram eftersom antalet testade är så stort. Vid lovande resultat måste vaccinet utvärderas av Europeiska läkemedels­myndighete­n och kvalitetsg­ranskas innan det kan godkännas i EU.

●Normalt tar en vaccinutve­ckling tio år eller mer, men under coronapand­emin har man gått in för snabbversi­oner där två eller alla tre faser pågår parallellt. Därmed antas åtminstone ett pålitligt vaccin finnas i Europa nästa år, eventuellt redan före årsskiftet.

●För alla vaccinprep­arat gäller att utvecklare­n kan ansöka om försäljnin­gstillstån­d efter fas 3. Också efter att det kommit ut på marknaden följer man upp vaccinets effektivit­et, säkerhet och påverkan på folkhälsan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland