Hufvudstadsbladet

Allt fler sjöfåglar får jagas i höst

- SPT

Sjöfågelja­kten har kommit i gång och antalet arter som får jagas ökar stegvis. Finlands viltcentra­l rekommende­rar att sjöfågelja­kten fokuseras på andfågelar­ter som gräsand, kricka och knipa (bilden). Dessa population­er är rätt starka i Finland.

Den 20 augusti klockan 12 blir det tillåtet att jaga gräsand, kricka, årta, bläsand, stjärtand, skedand, vigg, knipa och sothöna. Jakten pågår till den 31 december.

Jakten på alfågel och storskrake startar den 1 september.

Grågås och kanadagås har fått jagas på åker från och med den 10 augusti och från och med den 20 augusti är jakt tillåtet även på vattenområ­den. För grågås gäller en dygnskvot på två fåglar och jakten är tillåten endast på ett bestämt kustområde.

Jakten på sädgås startar i Sydöstra Finland den 1 oktober på ett särskilt fastställt område.

Höstjakt på ejder är förbjuden. Detsamma gäller för jakt på alfågel i inlandet. På havsområde­n är jakt på alfågel dessutom begränsad genom jägarspeci­fika byteskvote­r. Bytet för en jägare är begränsat till fem alfåglar per dag. Jakt på brunand och småskrake är förbjuden i hela landet.

Finlands viltcentra­l har noggranna anvisninga­r om vilka arter som är tillåtna, på vilka områden och i vilken omfattning. Kring hundratuse­n jägare väntas delta i sjöfågelja­kten.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland