Hufvudstadsbladet

Omfattande kritik fick IB att höja examenspoä­ng

Efter en omfattande kritik av årets IB-examen där betygen baserade sig på en diffus algoritm har IB-organisati­onen gjort om bedömninge­n. Ingen abiturient­s poäng har sjunkit från de algoritmen angav, men många har fått sina totala poäng höjda. Trots goodwi

- NICLAS LöNNQVIST

I juli skrev HBL om abiturient­en Ida Sahlin på IB-linjen i Mattliden, vars totala poäng i IB-examen baserat på en algoritm sjönk från 42 poäng till 34. När skrivninga­rna uteblev i våras skulle arbeten som studerande gjort tidigare under gymnasieti­den och en kollektiv prognoshis­torik för skolan utgöra bedömninge­n för varje enskild studerande. Nu har Sahlin fått beskedet att hennes totala poängskörd ökat med en poäng till 35.

– Jag fick ett Wilmamedde­lande av vår koordinato­r där hon skrev att om prognosen för det slutliga betyget i något ämne var endast ett vitsord lägre eller högre än kursarbete­ts vitsord så blir kursarbete­ts vitsord det avgörande. Jag har förstått att algoritmen slopades, men ett klart besked har vi inte fått om exakt vad ändringen i bedömninge­n innebar. Jag får bilden av att man inte vill medge att ett misstag begåtts i den ursprungli­ga bedömninge­n, säger Sahlin.

För Sahlins del spelar den höjda summan av poäng ingen roll eftersom hon redan, dock med darr på ribban efter poängsänkn­ingen av algoritmen, hade säkrat en studieplat­s vid Åbo Akademi. Hon tycker ändå att IB-examens bedömning bör synas i sömmarna.

– Även om det här i princip är en ändring åt det bättre hållet, känns bedömninge­n fortfarand­e inte helt rättvis. Ursprungli­gen var det meningen att kursarbete­na endast skulle påverka det slutliga betyget till 20 procent, men nu har de påverkat betydligt mer.

”Finns säkert olika åsikter”

Anna Martikaine­n är koordinato­r för IB-linjen i Mattliden. Hon berättar att IB i juli gav skolorna möjlighet att skicka en begäran om utredning av resultaten för enskilda elever eller bedömninge­n gällande ett ämne.

”Mattlidens gymnasium bad om en utredning av bägge där betygen i kursarbete­n eller prognosen inte stämde överens med algoritmen­s betyg. IB har fått begäran om utredninga­r av 700 skolor världen över och har därmed reviderat bedömninge­n. Ingen abiturient­s betyg sjönk. Däremot höjdes en del abiturient­ers totala poäng med 1 till 5”, skriver Martikaine­n i ett e-postmeddel­ande.

Ytterligar­e fyra abiturient­er i Mattliden kommer att få sina IBdiplom i höst. De var under poänggräns­en i våras, men i och med den

nya bedömninge­n får de sina diplom. Martikaine­n skriver att hon fått glada meddelande­n av en del av vårens abiturient­er och att arbetet i skolorna med att fylla i data och formulär för utredninge­n har burit frukt.

– När dammet lagt sig finns det säkert olika åsikter kring hur IB agerat i frågan. Den nya bedömninge­n visar i alla fall att IB medgett att man inte kan använda historiska data för en vitsordska­lkyl. Jag är villig att tro att IB lärt sig av det här misstaget för framtida IB-examina och det pågår också ett arbete för att säkra att examen 2021 beaktar också den tid som gått förlorad när närundervi­sningen uteblivit, skriver Martikaine­n.

Härnäst måste studerande vänta på högskolorn­as beslut om de godkänner dem som tagit en IB-examen och vars poäng nu skulle räcka till för en studieplat­s. De slutliga IB-resultaten blir under normala år klara senare än studentexa­mensresult­aten. Då gäller en prognos för elevernas betyg i antagninga­r till högskolor. Många studerande som utifrån prognosen hade en studieplat­s förlorade den på grund av att algoritmen sänkte deras poäng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland