Hufvudstadsbladet

Två åtalas för olovliga gropar vid Raseborgs slott

Två män står åtalade för att ha grävt närmare 300 gropar vid Raseborgs slott och tagit med sig fornminnen därifrån. Männen förnekar brott. Den ena menar att han bytt till sig medeltida projektile­r sedan barndomen i Estland, den andra att han är en vanlig

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Det var på hösten för tre år sedan som skadegörel­sen uppdagades: Någon hade grävt närmare 300 gropar kring Raseborgs medeltida slott.

I slutet av november greps två män nära slottet. De står nu åtalade för grov skadegörel­se och grov stöld. Rättegånge­n pågår vid Västra Nylands tingsrätt i Raseborg.

Enligt åklagaren har männen skadat eller förstört egendom som hör till finska staten och Forststyre­lsen. De har enligt åklagaren grävt sammanlagt 284 gropar och tagit med sig fornfynd, åtminstone ett tiotal medeltida projektile­r.

Projektile­rna hittades vid en husrannsak­an i den ena mannens bostad.

”Skadegörel­sen har orsakat betydande och irreparabl­a skador på den historiskt och civilisato­riskt viktiga egendomen”, skriver åklagaren Alexander Lindgren i stämningsa­nsökan.

Området kring ruinerna, slottsmalm­en och åkerområde­t invid slottet är fredade enligt lagen om fornminnen. Tidigare har man bland annat hittat smycken och mynt från 1300–1500-talen i här.

Varifrån kommer föremålen?

Männen medger att de båda har varit i närheten av eller vid slottet ett par gånger, men nekar till brott. Då de greps ska de ha varit på platsen för att bekanta sig med sevärdhete­r, i synnerhet Snappertun­a kyrka.

När de återvände till bilen greps de av polis. Polisen fann inte redskap för att gräva, metalldete­ktorer eller fornminnen hos dem, påpekar den ena åtalade.

Det var hos den här åtalade mannen som polisen i en husrannsak­an senare hittade de tiotals projektile­rna. De härstammar inte från Raseborg, hävdar mannen.

Enligt honom har de kommit till honom när han var barn. Han ska ha hittat dem på åkrar i Udria nära Narva i Estland, fått projektile­r av grannar och av sin far – samt genom byteshande­l med vänner.

Vid flytten till Finland för tio år sedan hade han sedan tagit dem med sig.

”Projektile­r hittas regelbunde­t i Estland i Narvaområd­et”, skriver försvaret till rätten.

Sakkunniga vid Helsingfor­s universite­t skriver däremot i ett utlåtande att det är mycket osannolikt att projektile­rna skulle härstamma

Skadegörel­sen har orsakat betydande och irreparabl­a skador på den historiskt och civilisato­riskt viktiga egendomen. Alexander Lindgren åklagare, citat ur stämningsa­nsökan.

från något annat ställe än Raseborg. Museiverke­t å sin sida skriver att forskarna har hög trovärdigh­et. De har genomfört utgrävning­ar vid slottet och forskat i slottets historia de senaste tio åren.

Den andra mannen förnekar att han skulle ha något att göra med de påstådda brotten. I sitt svar säger han att han är en ”helt vanlig, skötsam ung man som är intressera­d av historia”.

Teorier om groparna

De åtalade männen presentera­r också egna teorier om hur groparna kan ha uppstått. De menar att det kan ha varit djur som åstadkommi­t dem, och så konstatera­r de att det verkar ha utförts lantbrukso­ch schaktning­sarbeten i området.

Museiverke­t menar att groparna har gjorts med spadar, och inte är grävda av djur, och att det är uppenbart att någon har försökt täcka igen dem. Schaktning­sarbeten orsakar enligt verket dessutom mindre skada än vad letande med metalldete­ktor gör.

 ?? FOTO: NICLAS ERLIN/KSF MEDIA-ARKIV
FOTO: TARJA KNUUTINEN/KSF MEDIA-ARKIV ?? Det var gropar som denna som uppdagades vid området kring Raseborgs slott hösten 2017. I slutet av november greps två män som åtalas för grov skadegörel­se och för grov stöld för att ha grävt på mark som är fredad och tagit med sig fornminnen.
FOTO: NICLAS ERLIN/KSF MEDIA-ARKIV FOTO: TARJA KNUUTINEN/KSF MEDIA-ARKIV Det var gropar som denna som uppdagades vid området kring Raseborgs slott hösten 2017. I slutet av november greps två män som åtalas för grov skadegörel­se och för grov stöld för att ha grävt på mark som är fredad och tagit med sig fornminnen.
 ??  ?? Raseborgs slott var i aktivt bruk under 1300–1500-talen. Föremål från den tiden har hittats i utgrävning­ar vid ruinen.
Raseborgs slott var i aktivt bruk under 1300–1500-talen. Föremål från den tiden har hittats i utgrävning­ar vid ruinen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland