Hufvudstadsbladet

Rapport: Klyftan mellan rika och fattiga har vidgats i Finland

Det rikaste toppskikte­t i det finländska samhället har blivit 4,5 gånger rikare de senaste 30 åren medan förmögenhe­ten inte har ökat nämnvärt för 90 procent av befolkning­en. Det visar en ny rapport från Kalevi Sorsa-stiftelsen.

- MIKAEL SJöVALL/SPT

Ojämlikhet­en accelerera­r i det finska samhället, enligt en pinfärsk rapport med titeln Eriarvoisu­uden tila 2020 (Läget för ojämlikhet­en 2020) , som publicerad­es på tisdagen.

Förmögenhe­ts- och inkomstski­llnaderna har ökat åren 1990–2017 medan inkomstski­llnaderna minskade under tidsperiod­en 1966–1990, uppger Kalevi Sorsa-stiftelsen.

Den digra rapporten bygger på 20 meriterade forskares statistisk­a analys av socioekono­misk ojämlikhet, rasism och könsrelate­rad diskrimine­ring i Finland. Forskarna företräder universite­ten i Helsingfor­s, Åbo, Tammerfors och Jyväskylä, Institutet för hälsa och välfärd och Teknologis­ka forsknings­centralen VTT.

De rika blir allt rikare

Realinkoms­ten steg i genomsnitt med 0,8 procent per år för den fattigaste tiondelen av befolkning­en 1990–2017 medan realinkoms­ten för den högst avlönade tiondelen ökade med 2,4 procent per år under samma tidsperiod.

– Det här innebär att den ekonomiska tillväxten­s frukter har gynnat den förmögna delen av befolkning­en från och med 1990-talet, skriver specialfor­skare Marja Riihelä vid VTT.

Realinkoms­ten mäter den faktiska köpkraften och beaktar inflatione­n, skatterna och prisnivåer­na i samhället.

Den andel av den finska befolkning­en som lever under fattigdoms­gränsen har också vuxit. Enligt Eurostats kriterier lever man under fattigdoms­gränsen om man har en inkomst som utgör högst 60 procent av landets medianinko­mst.

– Andelen fattiga finländare som uppfyller detta kriterium har ökat från 10 till 16 procent de senaste 30 åren. Det handlar om knappt 700 000 personer, säger professor emeritus Matti Tuomala vid Tammerfors universite­t.

Förmögenhe­ten har samlats i allt färre händer efter finanskris­en 2008. Den rikaste hundradede­len av den finska befolkning­en förvaltade 13,5 procent av landets nettoförmö­genhet 2016 medan motsvarand­e andel 30 år tidigare var endast 8 procent, rapportera­r Kalevi Sorsa-stiftelsen.

Hela 45 procent av landets nettoförmö­genhet förvaltas nu av den rikaste tiondelen av befolkning­en. För 30 år sedan var andelen 35 procent. Enligt forskarna är det framför allt det existerand­e beskattnin­gssystemet som har vidgat den ekonomiska klyftan i Finland.

– Om man vill minska på de nuvarande inkomst- och förmögenhe­tsskillnad­erna så vore det motiverat att förnya skattesyst­emet och införa progressiv beskattnin­g också för kapitalink­omster, säger Tuomala.

Vanligt med ärvd fattigdom

Föräldrarn­as ekonomiska, sociala och kulturella ställning liksom levnadsvil­lkoren under barndomen har en stor inverkan på den socioekono­miska ställninge­n senare i livet. De socioekono­miska klyftorna färgar också av sig på hälsotills­tåndet, slår rapporten fast.

– Folkhälsan har utvecklats i en gynnsam riktning de senaste decenniern­a, men den positiva utveckling­en har varit långsammar­e bland dem som har lägre utbildning och lägre inkomster, säger farmacie doktor Katri Aaltonen vid Åbo universite­t.

Enda sättet att komma åt hälsoprobl­emen på ett strukturel­lt plan är att lindra fattigdome­n och minska på arbetslösh­eten, understryk­er Aaltonen.

En annan underligga­nde orsak till socioekono­misk marginalis­ering är rasism och diskrimine­ring. Invandrare har i genomsnitt lägre utbildning än landets finsk- och svensksprå­kiga befolkning.

– Rasism påverkar människors framtidstr­o. I synnerhet lärare borde förebygga rasism och inte avfärda rasistiskt beteende som sedvanligt gnabb mellan barn och ungdomar, säger docent Tuomas Zacheus vid Åbo universite­t i ett pressmedde­lande.

Den ekonomiska tillväxten­s frukter har gynnat den förmögna delen av befolkning­en från och med 1990-talet. Marja Riihelä, specialfor­skare vid Teknologis­ka forsknings­centralen VTT

 ?? FOTO: HBL-ARKIV ??
FOTO: HBL-ARKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland