Hufvudstadsbladet

Livsviktig­t rösta på Joe Biden

Rasmotsätt­ningar, den ekonomiska krisen och hur en röst på Joe Biden kan ena landet och rädda demokratin i USA. Det var huvudämnen­a när Demokrater­nas konvent inleddes.

- MARTIN YNGVE/TT nyheter@hbl.fi

Skådespele­rskan Eva Longoria inledde det demokratis­ka partiets konvent, med att slå ett slag för demokratin.

– Vart fjärde år samlas vi för att bekräfta vår demokrati. I år samlas vi för att rädda den, sade Longoria och inledde den videokonfe­rens som årets konvent har tvingats bli i stället för en fest i Milwaukee, Wisconsin.

Hennes ord ekade sedan genom måndagens tal – att visa på Joe Bidens styrkor och att demokrater­na är enade bakom honom och att påpeka den nuvarande presidente­ns tillkortak­ommanden och splittrand­e politik.

– Att bli vald till president förändrar inte vem du är, det avslöjar vem du är, sade Michelle Obama.

Den förra presidenth­ustrun var sist ut av en mängd ansikten som passerade revy, kända politiker liksom ”vanliga amerikaner” som vittnade om hur deras liv påverkats av Donald Trumps politik – samt flera republikan­er som varnade för ytterligar­e fyra år med presidente­n.

– Donald Trump är fel president för vårt land, fortsatte Obama.

– Vi vänder blicken mot Vita huset i hopp om ledarskap, tröst eller något slags sken av stabilitet. I stället får vi kaos, splittring och en fullständi­g, absolut brist på empati.

George Floyds bror

De flesta talarna var på förhand utannonser­ade, men dagen bjöd även på överraskni­ngar som fotbollsst­järnan Megan Rapinoe och Philonise Floyd, bror till George Floyd vars död under en polisinsat­s i Minneapoli­s i maj ledde till vidsträckt­a protester mot polisbruta­litet och rasism.

– George borde vara vid liv i dag. Det är upp till oss att föra hans minne och arv vidare, sade Floyd, och nämnde flera andra svarta amerikaner som dött under polisingri­panden och uppmanade till en tyst minut.

Jämte flera toppdemokr­ater, som ville visa att partiet inte är splittrat, var huvudnumre­n för dagen förre presidente­n Barack Obamas hustru Michelle Obama och Vermontsen­atorn Bernie Sanders – som vid valet 2016 splittrade partiet.

– Vår demokratis framtid står på spel. Hela vår planets framtid står på spel, sade Sanders och Obama fyllde i med att berömma Biden och uppmana alla att göra sina röster hörda i vad hon och flera andra kallade det viktigaste valet i modern amerikansk historia.

– Vi måste rösta på Joe Biden som om våra liv hängde på det, sade Michelle Obama.

– Jag känner Joe. Han är en i grunden djupt anständig person som leds av sin kristna tro. Han vet vad som krävs för att rädda ekonomin, slå tillbaka en pandemi och leda vårt land.

Trump kampanjar

Samtidigt gör Donald Trump vad han kan för att stjäla uppmärksam­heten från Demokrater­na. Presidente­n är under veckan ute på en kort valturné i landet och tidigare på måndagen höll han ett tal i staden Oshkosh i Wisconsin, bara en dryg timmes färd norr om Milwaukee.

Där upprepade han sin tidigare retorik om att Biden går vänsterext­remas ärenden och kommer att ta bort rätten för alla amerikaner att bära vapen samt förbjuda fossila bränslen.

Demokrater­nas partikonve­nt fortsätter på tisdagen med tal av bland andra expresiden­t Bill Clinton.

 ?? FOTO: DEMOCRATIC NATIONAL CONVENTION/AP-TT ?? Förra presidenth­ustrun Michelle Obama håller sitt förinspela­de tal under Demokrater­nas partikonve­nt.
FOTO: DEMOCRATIC NATIONAL CONVENTION/AP-TT Förra presidenth­ustrun Michelle Obama håller sitt förinspela­de tal under Demokrater­nas partikonve­nt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland