Hufvudstadsbladet

Dags att anmäla Fortum och Vattenfall – även i Finland

- JAN STRÖMDAHL, Ordförande i Folkkampan­jen mot Kärnkraft-Kärnvapen, Sverige

KOLDIOXID För drygt 10 år sedan varnades Eon i Sverige av Konsumentv­erket för användning­en av det missvisand­e begreppet ”koldioxidf­ri” kärnkraft. Eon hävdade att det var rätt att använda det begreppet eftersom själva elprodukti­onen var koldioxidf­ri men Konsumentv­erket slog fast att ur ett livscykelp­erspektiv är det betydande koldioxidu­tsläpp från kärnkrafts­el. Det handlar om gruvdrift, byggande, transporte­r, rivning och inte minst avfallshan­tering.

Eon föll till föga och lämpade över all skitig elprodukti­on i ett särskilt bolag, Uniper, som har en fot inne i samtliga svenska kärnkraftv­erk. Den rena, lönsamma och förnybara elprodukti­onen ligger kvar hos Eon som nu kan skryta med att man bara säljer förnybar el med låga koldioxida­vtryck.

I stället har de riktiga bjässarna i Sverige, Fortum och Vattenfall, tagit över Eons roll som konsumentb­edragare. Skillnaden är att man nu använder begreppet ”fossilfri” i stället för ”koldioxidf­ri”, inspirerad­e av den politiska debatten. Men det handlar bara om att luras. Fortum förklarar själva att ”100 % fossilfrit­t” är el som inte släpper ut någon koldioxid i atmosfären, det vill säga detsamma som ”totalt koldioxidf­ritt”.

I Finland deklarerar Fortum på sin hemsida: ”Överallt i Finland ständigt CO2-fri energi av Finlands mest betrodda elbolag” och ”Med avtalet får ditt företag el helt utan koldioxidu­tsläpp”. Det avser alltså en elprodukti­on som domineras av kärnkraft.

Finska Vattenfall håller fast vid den svenska terminolog­in och påstår på sin hemsida: ”Vattenfall säljer el i hela Finland. All el som vi säljer till hushållen är fossilfri. Vattenfall är ett ledande europeiskt energiföre­tag som har elektrifie­rat industri och hem och förändrat liv genom olika innovation­er i mer än hundra år”. Skryta får man men inte ljuga!

Vattenfall erbjuder i första hand en mix av kärnkraft och vattenkraf­t. Privatkund­en kan välja mellan mix, vattenkraf­t, vindkraft, kärnkraft och solkraft. Allt påstås vara fossilfrit­t. Och Vattenfall i Sverige förklarar att ”sett ur ett livscykelp­erspektiv är det i dag kärnkraft som har det lägsta koldioxida­vtrycket”. Det är bara det att påståendet bygger på en rapport som

Vattenfall själva har gjort och som inte blivit vetenskapl­igt erkänd. Vattenfall­s utsläppsra­pport är inte trovärdig. Den uteslöts därför när Stanfordun­iversitete­t 2009 gjorde en sammanstäl­lning av koldioxidu­tsläppen från olika energiprod­uktionsfor­mer. Enligt den släpper vind ut 5, sol 20 och kärnkraft 125 g/kWh. Då har hänsyn tagits även till hur snabbt en produktion kan komma i gång efter beslut.

En del politiker och tekniker, både i Finland och i Sverige, har på senare tid gått ut i en offensiv för mer kärnkraft, särskilt för den fjärde generation­ens små kraftverk. Det har i decennier varit en dröm för tekniska fysiker som håller på att tappa sin status i takt med att kärnkrafte­n avvecklas. Men kärnkrafts­ledande Frankrike stoppade sina försök att utveckla fjärde generation­en redan för ett år sedan. Försöken framstår i bästa fall som placebo och i sämsta fall som falska klimatåtgä­rder. Det är dock inte förbjudet för politiker att lura medborgare.

Däremot är det förbjudet för företag att i sin marknadsfö­ring lura konsumente­rna. Det är vad Fortum och Vattenfall gör både i Finland och i Sverige. I Sverige är nu Fortum och Vattenfall anmälda till Konsumentv­erket. I Finland är det läge att på samma sätt anmäla företagen till Konsumento­mbudsmanne­n som har att övervaka att all marknadsfö­ring följer konsuments­kyddslagen. KO ska bevaka till exempel att faktapåstå­enden inte är vilseledan­de i ett livscykelp­erspektiv.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland