Hufvudstadsbladet

Jobben i fokus!

- ANNA-MAJA HENRIKSSON är justitiemi­nister och SFP:s partiordfö­rande.

Vi har upplevt en annorlunda sommar. Normalt brukar Senatstorg­et omges av bussar och ivrigt fotografer­ande utländska turister. Nu har torget fyllts av landets största uteserveri­ng, där helsingfor­sare tillsamman­s med turistande finländare kunnat njuta av mat och dryck.

Coronaviru­set har lett till att vissa branscher fått det oerhört svårt. Det gäller förutom kultursekt­orn bland annat resebransc­hen, trots att den inhemska turismen sällan varit så livlig som denna sommar. Det är dock fullständi­gt klart att innan vi har ett pålitligt vaccin mot covid-19, kommer det vara en kamp om överlevnad för många företag inom dessa områden.

Det finns ändå goda tecken i luften. Bnp-utveckling­en i Finland under förra kvartalet var bättre än förväntat, -3,2 procent. Bäst i EU. Här har säkert vår snabba övergång till fungerande distansarb­ete samt industrins tidigare orderstock haft sin betydelse.

Det goda är också att för varje dag som går är vi närmare ett vaccin. Att EU-kommission­en gjort en preliminär beställnin­g på 300 miljoner ampuller vaccin är en välkommen nyhet. Samtidigt vill vi inte börja använda ett vaccin förrän vi är absolut säkra att det håller måttet, är tryggt och pålitligt.

Finland hör till dem som klarat kampen mot coronaviru­set bäst så här långt då vi ser på antalet insjuknade och avlidna. Sommaren gick också länge riktigt bra. De senaste två veckorna har kurvorna ändå börjat peka uppåt igen. Det vill vi komma åt. Därför har regeringen gått in för att stöda rekommenda­tionen om ansiktssky­dd i kollektivt­rafiken och på platser där man inte kan undvika närkontakt­er.

Jämsides med den fortsatta kampen mot coronan behöver jobben och sysselsätt­ningen nu stå i fokus. Det är jobben som tryggar välfärden i Finland. Därför är det så viktigt att vi nu skapar förutsättn­ingar för våra företag att växa. Framgångsr­ika företag som vågar investera är vad vi behöver. Finlands konkurrens­kraft är också beroende av satsningar på forskning och innovation­er, på utbildning och kunskap, men även med stabila institutio­ner samt respekt för demokrati och rättsstats­principen.

Ett samhälle som är korrumpera­t genomsyras av misstro, medan ett samhälle som bygger på transparen­s och ärlighet bäddar för förtroende. Och det är förtroende­t vi nu behöver stärka. På alla håll. Samtidigt behöver vi klara av att se våra styrkor och använda dem.

Finland är ett exportbero­ende land. För våra företag är det centralt att kunderna i Europa och världen fortsätter beställa varor och tjänster. Om efterfråga­n sinar, ja då påverkas också arbetstill­fällena i vårt land negativt. Därför ligger det i varje finländare­s intresse att EU:s inre marknad så snabbt som möjligt återhämtar sig. Därför ligger det också i vårt intresse att vara aktiva och ta vara på tillfället att stöda klimatsmar­ta lösningar för såväl industrin som hushållen. Här kan vi också dra nytta av EU:s återhämtni­ngsfond.

Vi får heller inte vara rädda för att förnya oss, också vår arbetsmark­nad. SFP har en längre tid talat för bland annat mer lokala avtal, större flexibilit­et för att kombinera familj och arbete samt ta vara på den resurs våra äldre i samhället utgör. Finansmini­steriets förslag för arbetsmark­naden och skapande av nya arbetstill­fällen utgör en välkommen diskussion­söppning inför den kommande budgetmang­lingen.

”Samtidigt vill vi inte börja vaccin förrän vi är absolut säkra att det håller måttet, är tryggt och pålitligt.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland