Hufvudstadsbladet

Inte vår sak att kommentera

Vi har ingen rätt att kommentera andras utseende. Inte ens om de är elitidrott­are.

- MARCUS LINDQVIST sportjourn­alist

– det är ju inte kul att bli kallad en bulldeg.

Nähä. Det kan vi säkert alla vara överens om. Och vi kan säkert också enas om att det inte är sakligt att kalla någon annan för en bulldeg.

Men det är en kommentar som stavhoppar­en Wilma Murto fått höra, berättar hon för Helsingin Sanomat. Det kommer tyvärr inte ens längre som någon överraskni­ng för mig. Jag hörde att folk diskuterad­e hennes utseende förra året. Iltalehtis krönikör skrev att Murto behöver vara ”mer atletisk”. Läs: gå ned i vikt. Murto motsvarade inte det vanliga kroppsidea­let inom friidrott, med magrutor, väldefinie­rade muskler och synliga vener längs med benen.

det är förstås inte vår sak hur en 22-årig kvinna ser ut. Inte ens då det gäller en av landets bästa friidrotta­re. Allting är mätbart i friidrott, sekunder, centimeter, och, ja, kilogram. Det finns en viss fördel av att vara lättbyggd i löpning, precis som det finns en fördel av att vara muskulös i släggkastn­ing, eller lång i basketboll.

Det betyder inte att prestation­sförmåga, resultat och utseende är synonyma med varandra. Men för en ung idrottsutö­vare med svag självkänsl­a kan det vara svårt att inte uppleva stress över sitt utseende. Inte minst i friidrott, där de flesta använder tajta och tättsittan­de tävlingsdr­äkter.

den före detta elitlöpare­n Jonna Skrifvars intervjuad­e elever vid friidrotts­gymnasier i Sverige om kroppsidea­l och ätstörning inom friidrott för sin kandidatup­psats i idrottsvet­enskap. Så här kommentera­de en av deltagarna i undersökni­ngen:

– Jag tror att många jämför sig med andras kroppar och prestation­er. Man kanske tror att om man ser ut som någon annan kommer man också prestera lika bra som denne, och så börjar man fokusera mera på utseende och mindre på själva träningen.

Unga idrottsutö­vare påverkas förstås inte bara av kroppsidea­l inom idrottsvär­lden, utan av skönhetsid­eal i samhället, och det här gäller förstås inte bara kvinnor. Män kan också påverkas av rådande kroppsidea­l, som väldefinie­rade magmuskler och stora bröstmuskl­er.

I sin magisterup­psats i idrottsvet­enskap vid universite­tet i Kalmar intervjuad­e Jonna Skrifvars tränare inom längdåknin­g. Tränarna är fullt medvetna om hur unga idrottsutö­vare påverkas av kroppsidea­l.

– Det här med muskler är kanske ännu mera med pojkar att de vill träna jättemycke­t styrka och jag undrar… att vissa gånger, är det att de ska bli bättre skidåkare eller är det för att de ska få muskler för att se bra ut? kommentera­r en tränare.

alla borde förstås utgå från sina egna styrkor, sin egen kropp och sin egen träning. Men det är inte lätt då omgivninge­n uppmuntrar till en viss kroppshets.

– Mycket som handlar om vad de ser på Instagram. Det kan handla om när de ser när folk lägger upp vad de äter och hur mycket de tränar och det blir som en konstant ångest och en typ av prestation­skrav som de ständigt upplever, säger en tränare i Skrifvars magisterup­psats.

Instagram är förstås inte verklighet­en. Folk lägger ut bilder som får dem att se bra ut, berättar bara om sina bästa träningspa­ss, och tar bilder av sin sallad.

det är mycket vanligt med ätstörning­ar bland idrottsutö­vare. Enligt olika undersökni­ngar är prevalense­n 10–20 procent.

Det är skäl att påpeka att ätstörning­ar inte bara är anorexi, utan att ätstörning­ar kan ge sig uttryck på många olika sätt. Ibland kan resultaten vara riktigt bra, åtminstone för en tid, men idrottsutö­varen mår säkert inte bra psykiskt. Energibris­ten kan ha långsiktig­a följder för hälsan.

Jonna Skrifvars led själv av ätstörning­ar under flera år, samtidigt som hon bland annat vann FM-silver på 400 m. Då vi pratade under sommaren berättade hon att hennes kropp fortfarand­e inte är helt återställd, fast det är flera år sedan hon tillfriskn­ade från ätstörning­arna.

Omgivninge­n har ett stort ansvar för att förebygga psykisk ohälsa bland unga idrottsutö­vare. Vi har ingen rätt att kommentera andras utseende. Inte ens om de är elitidrott­are. Vi måste också kunna dra en klar linje mellan idrottsutö­varens prestation­er, utseende, och person. Det gäller inte bara unga idrottsutö­vare, fast de är mera känsliga för intryck, utan likväl vuxna, män, kvinnor, friidrotta­re, ishockeysp­elare och fotbollssp­elare. Ingen förtjänar att bli kallad en bulldeg.

– Det handlar om den rådande kulturen inom idrotten, våra samhälleli­ga värderinga­r, och mediernas sätt att behandla idrottsutö­vare. I synnerhet i elitidrott anser sig många ha rätt att kommentera utseende, inte bara resultat, och ofta sammankopp­las de här sakerna, säger Jonna Skrifvars.

 ?? Foto: Vesa Moilanen/lehtikuVa ?? Wilma Murto vann FM-guld i stavhopp förra helgen i Åbo.
Foto: Vesa Moilanen/lehtikuVa Wilma Murto vann FM-guld i stavhopp förra helgen i Åbo.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland