Hufvudstadsbladet

”Det känns speciellt att få spela här”

Efter en renovering som tagit fyra år och kostat 350 miljoner euro är det äntligen dags att inviga Olympiasta­dion i Helsingfor­s. Först ut är Helsingfor­slagen PK-35 och HJK som möts i en match i Nationella ligan på onsdag

- FILIP SAXéN filip.saxen@ksfmedia.fi

Olympiasta­dions renovering har kantats av kontrovers­er. Redan i ett tidigt skede visade det sig att budgeten inte skulle hålla. Inte heller den ursprungli­ga renovering­stidtabell­en höll och till råga på allt berättade byggarbeta­re om uteblivna löner och dödshot från arbetsgiva­ren.

I måndags fick medierna bekanta sig med nya Olympiasta­dion, på onsdag spelar PK-35 Helsingfor­s och HJK en match i fotbollens Nationella liga och på lördag hålls den officiella öppningsce­remonin på stadion. Nästa vecka har allmänhete­n chans att bekanta sig med stadion som har öppet hus några dagar.

– Det är en känsla av att ”kan det här vara sant?”. Jag har varit här som åskådare och sett landslagsm­atcher i fotboll och andra tävlingar och nu ska jag själv få vara där på gräsmattan med mina lagkamrate­r. Det känns oerhört fint, säger Amanda Rantanen, lagkapten i PK35 som fungerar som hemmalag i matchen.

För Rantanen är matcharena­n väldigt speciell. Hennes pappa Rami Rantanen fungerar som PK-35:s tränare och har själv ett förflutet som spelare i både ligan och landslaget.

– Det känns oerhört speciellt att få spela här på samma stadion som pappa spelat på, säger Amanda Rantanen.

Medan Rantanen och hennes lagkamrate­r i PK-35 inte spelat på Olympiasta­dion hör HJK:s lagkapten Essi Sainio till de få spelare som fått möjlighete­n att göra det.

Sainio var en del av det finländska landslag som spelade i EM-turneringe­n 2009. Finland spelade sina hemmamatch­er på Olympiasta­dion. Matcherna lockade 16 324 åskådare (mot Danmark), 16 148 (mot Nederlände­rna) och 15 138 (mot Ukraina).

– Jag har oerhört fina minnen från mästerskap­et på hemmaplan, säger Sainio.

– Det är inte många spelare som får chansen att spela i mästerskap­sturnering­ar så det är nog en upplevelse jag minns väl.

Inför matchen ligger serienykom­lingen PK-35 på tredjeplat­s i ligan medan regerande mästarna HJK skuggar på fjärdeplat­s. Säsongens första derby slutade oavgjort 1–1 i öppningsom­gången efter mål av HJK:s Nea Lehtola och PK:s Marie Mäkinen.

Kaptenen Rantanen har, tillsamman­s med nuvarande lagkamrate­rna Anita Abu och målvakten Lotta Rosenström, ett förflutet i onsdagens motståndar­e HJK.

Matchen på Olympiasta­dion spelas onsdag 19.8 klockan 18.30 och direktsänd­s på ruutu.fi.

 ?? FOTO: BOLLFöRBUN­DET ?? Essi Sainios HJK och Amanda Rantanens PK-35 möts på Olympiasta­dions gräsmatta på onsdag kväll.
FOTO: BOLLFöRBUN­DET Essi Sainios HJK och Amanda Rantanens PK-35 möts på Olympiasta­dions gräsmatta på onsdag kväll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland