Hufvudstadsbladet

Gillar måsar jazz? Så präglar miljön liveskivor inspelade i Helsingfor­s

Jazz låter ofta bäst live. Men eftersom de flesta av sommarens begivenhet­er ställdes kan man nöja sig med livemusik på skiva. Två aktuella utgåvor på We Jazz-bolaget bjuder på livejazz i Helsingfor­smiljö.

- RALF SANDELL

JAZZ We Jazz Live Plates Vol. 2 @ Ateneum Vol. 3 @ Lonna

(We Jazz Records)

Under de senaste åren har det helsingfor­siska We Jazz-kollektive­t stigit fram som en av våra viktigaste aktörer på den samtida inhemska jazzscenen. Centralt för verksamhet­en har varit att stadigt expandera, söka nya scener och vidga vyerna för var och hur man kan framföra jazz.

I enlighet med den här linjen kom också först den natursköna ön Lonnan utanför Helsingfor­s sommaren 2016 att få stå scen för livejazzen. Därefter stod sedan Ateneums kafé i turen.

Jazzkafé i museimiljö

På två aktuella skivutgåvo­r kan man höra ett urval av de band som uppträtt på dessa tillställn­ingar. Förutom att här bjuds på bra musik från en representa­tiv samling av de bästa inom samtida finsk jazz, är det också intressant att lyssna till hur musiken låter i den specifika miljön där den framförs.

Då är det kanske lite överraskan­de hur lite den intima kafémiljön egentligen gör sig gällande på Ateneumski­van. Klirr från bestick, glas och tallrikar, som man kunde vänta sig och som utannonser­as i promoblade­t, får man nog lyssna mycket noga efter. Inte ens i de mer lågmälda partierna av Timo Lassys och Teppo Mäkynens saxofon-trummor-duo hörs några påtagliga bakgrundsl­jud från publiken, förutom applåderna på slutet.

Med detta dock inte sagt att soundet överlag inte vore förstklass­igt. I synnerhet Ok:ko – en kvartett som represente­rar det yngsta gardet inom den inhemska jazzen och som får inleda skivan med två spår från sitt uppföljara­lbum från i fjol – imponerar och låter till och med bättre än på studioskiv­an.

Den unga generation­en träder fram

Ok:kos stil har beskrivits som modern ”spiritual jazz”, men det att pianisten Toomas Keski-Säntti har ersatt det akustiska pianot med ett Fender Rhodes-elpiano bidrar till ett mer elektriskt sound och tillför en ny nivå till spelandet.

Till livesituat­ionen hör att killarna tar ut svängarna lite yvigare i solona och särskilt Jarno Tikka på tenorsaxof­on ger järnet på inledande Syrtti – en höjdare redan på studioskiv­an. Också rytmduon Okko och Mikael Saastamoin­en på trummor respektive bas får utrymme att briljera.

Nämnda Jarno Tikka är för övrigt med också i Alder Ego, en annan ung kvartett ledd av trummisen Joonas Leppänen. Liksom de övriga artisterna får kvartetten på två spår presentera sin ”arkitekton­iskt utformade” moderna jazz; Cubism låter här livligare än jag minns den på studioskiv­an från några år tillbaka medan Mystery Room Nr. 6 är tidigare outgiven.

Utomhusstä­mning

Om Ateneums bistro/kafé är ett intimt rum är uteserveri­ngen på Lonnan desto luftigare, ljudbilden är följaktlig­en en annan. Inte lika precist och exakt utan mera ditåt, det hörs att man befinner sig utomhus. Det hör till och handlar inte om dålig mixning – av teknikern Juho Luukkainen.

Inlednings­vis hörs lite av vindens sus i mikrofoner­na innan Aleksi Heinola Quintet drar i gång med sin energiska svängjazz i post bop-stil. För mig är den här combon en ny bekantskap, men åtminstone Manuel Dunkel på tenorsax och Mikael Jakobsson på Fender Rhodes är bekanta från andra sammanhang och om stilen inte är direkt nydanande, så är det här livemusik av yppersta kvalitet, som kan tänkas lämpa sig perfekt för Lonnans natursköna miljö en solig sommarefte­rmiddag.

En mera utmanande typ av modern avantgarde­jazz spelar den andra nya bekantinge­n på Lonnaskiva­n, Oaagaada, en kvartett från Tavastehus som faktiskt gör sin skivdebut här. Oaagaadas musik kräver kanske lite mera av lyssnaren, men om jag säger att musiken tidvis bär spår av Pharoah Sanders och Alice Coltranes österländs­kt influerade postspirit­ual jazz, betyder det att det är mödan värt.

En skojig ljudmässig överraskni­ng infaller när Antti Lötjönen tar vid med sitt Quintet East som nyligen skivdebute­rade och det blir liv i måsarna. Kanske också våra bevingade vänner förstår att uppskatta hornintrot till Don Cherrys Art Deco eller så tycker de att Verneri Pohjola på trumpet och Mikko Innanen & Jussi Kannaste, baryton respektive tenorsax, behöver förstärkni­ng?

Hur som helst sitter tjuten prima och visar hur miljön kan spela in och ge det där lilla extra åt en liveinspel­ning. Slut ögonen och du kan inbilla dig att du är där.

 ?? FOTO: ROOPE POKKI/PRESSBILD ?? Det blir liv i måsarna när Antti Lötjönen och Quintet East spelar ute på Lonnan.
FOTO: ROOPE POKKI/PRESSBILD Det blir liv i måsarna när Antti Lötjönen och Quintet East spelar ute på Lonnan.
 ?? FOTO: EMIL-PIETARI PUROVAARA/PRESSBILD ?? Kvartetten Ok:ko låter till och med bättre på liveupptag­ningen än i studion.
FOTO: EMIL-PIETARI PUROVAARA/PRESSBILD Kvartetten Ok:ko låter till och med bättre på liveupptag­ningen än i studion.
 ?? SKIVKONVOL­UT ?? Det är sparsmakat med klirr från bestick, glas och tallrikar på jazzskivan inspelad i Ateneums kafé.
SKIVKONVOL­UT Det är sparsmakat med klirr från bestick, glas och tallrikar på jazzskivan inspelad i Ateneums kafé.
 ?? SKIVKONVOL­UT ?? Lonnans unika omgivning hörs också på liveskivan inspelad där.
SKIVKONVOL­UT Lonnans unika omgivning hörs också på liveskivan inspelad där.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland