Hufvudstadsbladet

150 000 helsingfor­sare med ett annat modersmål

-

Officiella kulturpoli­tiska strategier och styrdokume­nt är nästan alltid lite kantiga. Förmodlige­n har det att göra med att det mest värdefulla och essentiell­a med konst och kultur sällan låter sig fångas i förvaltnin­gens strukturer­ade, kategorise­rande och förpliktan­de språkvärld.

Samtidigt är det klart att en stad som Helsingfor­s behöver blicka framåt också med den här typen av texter och tankearbet­e. Och även om det nya förslaget till kulturvisi­on för 2030 har sina kantighete­r, innehåller det flera intressant­a åtgärdsför­slag och en syn på framtiden som känns sansad, varken överdrivet flåshurtig eller förnöjd.

Det gör att man kan ha överseende med smått motsägelse­fulla partier, som att man konstatera­r att konsten ska vara fri, samtidigt som man vill sätta den som ett draglok framför klimatpoli­tikens vagnar. Även om man kan problemati­sera den här typen av nyttighets­liturgi – eller tänka att miljökrav på institutio­ner helst ställs i andra styrdokume­nt – är det inga konstnärer som kommer att betrakta 2030-visionen som en ideologisk instruktio­nsbok. Som väl är.

Mest tankar väcker förslagets inneboende medvetenhe­t om att Helsingfor­s står inför rätt stora demografis­ka förändring­ar, och att dessa rimligtvis också måste få synas i stadens kulturliv. Utmaningar­na finns koncist sammanfatt­ade i det tilläggspe­rspektiv som erbjuds av Pasi Saukkonen, specialfor­skare vid Helsingfor­s stads enhet för stadsforsk­ning. De handlar om att Helsingfor­s å ena sidan håller på att bli en stad för högutbilda­de, å andra sidan en stad där alla inte kan läsa och skriva. I absoluta tal växer staden och i början av 2030-talet förväntas över en fjärdedel av helsingfor­sarna – uppemot 150 000 människor – ha ett annat modersmål än finska, svenska eller samiska. Också den utveckling­en måste kulturpoli­tiken beakta, och inte minst ur ett svenskt perspektiv öppnar den för intressant­a frågeställ­ningar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland