Hufvudstadsbladet

Klimatförä­ndringen syns snabbt och tydligt i Kvarken

Klimatförä­ndringen förskjuter det maritima landskapet i Kvarken söderut mot Åbolands skärgård. – Det kommer att påverka havsmiljön, näringarna och vad vi gör i skärgården, säger Anna Törnroos-Remes, marinbiolo­g vid Åbo Akademi.

- Är det här farligt? JEANETTE ÖSTMAN/SPT

Inom de närmaste 50–100 åren kommer havsmiljön i Kvarken att närma sig en sötvattenm­iljö. Det säger marinbiolo­g Anna Törnroos-Remes vid Åbo Akademi. – De marina arter som nu finns i Kvarken kommer helt enkelt inte att klara sig, vilket påverkar utsikterna för en del andra arter.

Det är först nu som marinbiolo­ger längs Östersjön börjat jobba konkret med klimatförä­ndringens effekter på Kvarken. Men det finns redan bredare scenarier för hur klimatförä­ndringen ser ut i Östersjön. De visar att Kvarken och Österbotte­n är en så kallad hotspot för klimatförä­ndringen i Finland, alltså ett område där förändring­arna sker snabbare än på annat håll och syns särskilt tydligt.

Det säger Anna Törnroos-Remes, marinbiolo­g vid Åbo Akademi.

– Kvarken är grunt och fungerar som en tröskel mellan Bottenvike­n och Bottenhave­t. Där syns klimatförä­ndringen tidigt och den får konsekvens­er för resten av skärgården längs kusten, säger Törnroos-Remes.

Havsmiljön i Kvarken förskjuts söderut

Enligt Törnroos-Remes förutspår klimatmode­llerna generellt en mildare och blåsigare framtid med mer nederbörd och större avrinning, framför allt i norra Österbotte­n.

– De marina arter som nu finns i Kvarken kommer helt enkelt inte att klara sig, vilket påverkar utsikterna för en del andra arter. Exempelvis blåstången som erbjuder skydd för fisk kommer troligen inte att klara sig, inte heller blåmusslan med sin utbredning­sgräns i Kvarken.

Törnroos-Remes konstatera­r att salthalten i norra Bottenvike­n redan är låg, närmare 1–2 promille.

Det är den gränsen och miljön som nu gäller för Kvarken.

– Inom de närmaste 50–100 åren kommer havsmiljön i Kvarken att närma sig en sötvattenm­iljö och den nuvarande undervatte­nsmiljön börjar uppträda längre söderut längs kusten.

– ”Farligt för vem?” kan man kontra med, men nej, det är i sig inte farligt för oss människor. Men det betyder mycket för resten av Finland och påverkar hur vi ser på, och vad vi gör i, skärgården, bland annat i fråga om turism och fiskenärin­g. Samtidigt vet vi att exempelvis flundran anpassat sig snabbt i Östersjön.

Törnroos-Remes konstatera­r att strömminge­n i dag går ända upp i Bottenvike­n. Om inget annat än salthalten förändras har vi sannolikt strömminge­n kvar.

– Men vi har också övergödnin­gen av Östersjön och dess fysikalisk­a effekter på miljön att beakta, även om den inte överskugga­r Kvarken lika mycket som södra Finland.

Synergi mellan forskning, samhälle och näringsliv

Helsingfor­skommissio­nen och EU:s Östersjöpr­ogram Bonus har redan en tid fokuserat på Östersjön som miljö och dess påverkan på samhällsut­vecklingen. Finlands miljöcentr­al och NTM-centralern­a är också engagerade.

Törnroos-Remes, aktiv inom forsknings­profilen Havet vid Åbo Akademi, skulle gärna lyssna mer på de som bor eller är verksamma i skärgården.

– Människans beteende förändras på grund av klimatförä­ndringen. Man kan vinna eller förlora på förändring­en. De som bor i skärgården har levt med förändring­en och vet mer om hur man ställt om li

vet och näringarna genom tiderna.

Hon konstatera­r att det de senaste åren börjat hända saker i frågan om att forska i och motverka klimatförä­ndringen, också utanför forskarkre­tsar.

– Klimatförä­ndringen ligger inte längre i framtiden, vi ser den hända framför våra ögon. Vi ser globalt att stormarna ökar. Vi får mer regn, mer torka och årliga värmerekor­d. Vi behöver stora, globala klimatmode­ller som vi kan förfina till regionala modeller.

Anna Törnroos-Remes efterlyser mer informatio­n om länken mellan de fysikalisk­a och biologiska förändring­arna i Kvarkenomr­ådet för att forskarna ska kunna göra mer exakta projicerin­gar om framtiden och hur snabbt förändring­en sker.

– Just nu undersöker vi vilken kunskap vi ska fokusera på att samla in och hur den socio-ekologiska provtagnin­gen kunde förbättras. Kunde exempelvis den nya Kvarkenfär­jan användas? All typ av maritim aktivitet bör ta klimatförä­ndringen i beaktande. Vi vet exempelvis inte hur snabbt förändring­en sker, men den sker sannolikt snabbare än vi tror.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: EMMA STRöMBERG/SPT ?? Anna Törnroos-Remes, marinbiolo­g vid Åbo Akademi, efterlyser mer informatio­n om förändring­arna i Kvarkenomr­ådet för att forskarna ska kunna göra mer exakta projicerin­gar om framtiden. – Vi vet exempelvis inte hur snabbt förändring­en sker, men den sker sannolikt snabbare än vi tror.
FOTO: EMMA STRöMBERG/SPT Anna Törnroos-Remes, marinbiolo­g vid Åbo Akademi, efterlyser mer informatio­n om förändring­arna i Kvarkenomr­ådet för att forskarna ska kunna göra mer exakta projicerin­gar om framtiden. – Vi vet exempelvis inte hur snabbt förändring­en sker, men den sker sannolikt snabbare än vi tror.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland