Hufvudstadsbladet

5

Kulturinst­itutionern­a ska blicka utanför centrum, Hanaholmen­s kraftverk ska bli ett kulturcent­er och andelen konstämnen i skolorna ska öka. Stadens arbetsgrup­p har presentera­t sina visioner för konst och kultur i Helsingfor­s 2030.

- FREDRIK SONCK fredrik.sonck@ksfmedia.fi

konkreta åtgärder föreslås för att utveckla framtidens Kulturhels­ingfors.

År 2030 är Helsingfor­s på många sätt annorlunda än 2020, men i en ständigt föränderli­g verklighet hjälper konsten staden att lära känna sig själv, föreställa sig alternativ­a världar och bygga stigar in i framtiden.

Ungefär så heter det i inledninge­n till skriften Konsten och kulturen i Helsingfor­s 2030 som presentera­des på tisdagen. Här listas en del konkreta förslag för framtidens Kulturhels­ingfors, men eftersom det är frågan om en vision har arbetsgrup­pen bakom skriften också granskat konstens och kulturens roll på ett allmänt plan och formulerat långsiktig­a mål och riktlinjer för staden och dess olika kulturaktö­rer.

Initiative­t till visionsarb­etet kom från ingen annan än Jörn Donner (SFP) som fick stadsfullm­äktige med sig i en omröstning 27 september 2017. I februari 2019 tillsattes en arbetsgrup­p under ledning av Helsingfor­s stadsorkes­ters intendent Aleksi Malmberg och med kompetens från olika delar av kulturlive­t, bland andra Svenska kulturfond­ens tidigare direktör Leif Jakobsson, professorn vid Teaterhögs­kolan Elina Knihtilä och koreografe­n Sonya Lindfors.

– Konst och kultur berör många fler än dem som producerar den, sade borgmästar­en Jan Vapaavuori i samband med att visionen lanserades under en ceremoni på tisdagen.

Konsten mot klimatförä­ndringen

På det stora hela vill arbetsgrup­pen se konsten och kulturen som något som är och blir allt mer integrerat i samhället som helhet: konstnärer­nas kunnande ska stå hela staden till förfogande, samtidigt som alla helsingfor­sare under alla livsskeden ska ses som medskapare av stadens kulturliv. Man konstatera­r också att konsten och kulturen stärker den övergripan­de välfärden, och att ett rikt kulturliv lyfter fram Helsingfor­s på den internatio­nella arenan.

Till de mer tidstypisk­a inslagen i visionen hör kanske fokuset på hållbarhet: ”Konst- och kulturaktö­rerna i Helsingfor­s känner sitt ansvar, respektera­r miljön och tar initiativ för att stävja klimatförä­ndringen.”

Hållbarhet­sbegreppet förstås också ekonomiskt och socialt, och i kölvattnet av 2010-talets stora kulturdeba­tter är det knappast förvånande att man framhäver att det ska råda ”nolltolera­ns mot rasism, diskrimine­ring, osakligt bemötande och sexuella trakasseri­er”.

Lokaltrafi­k och kulturhus

Mest konkret är arbetsgrup­pen i sina åtgärdsför­slag, där man kan ana ärenden som så småningom kan komma att behandlas av stadsfullm­äktige.

Åtgärdsför­slagen listas i fem olika kategorier:

1) Helsingfor­s stöder en utpräglad invånarini­tierad kultur i bostadsomr­ådena. (Arbetsgrup­pen vill bland annat att det i hela staden ska finnas lokaler som är tillgängli­ga för invånarnas aktivitete­r, att konstinsti­tutionerna ska stärka sin närvaro ute i stadsdelar­na och att kreativ verksamhet ska främjas genom lättillgän­glig mikrofinan­siering.)

2) Helsingfor­s stärker sin roll som kulturell plattform, möjliggöra­re och sammankall­are. (Arbetsgrup­pen vill bland annat att stadens tomma lokaler kan erbjudas till sänkt pris för kulturella ändamål, att resurserna för konst och kultur ska växa i takt med stadens befolkning, att Södervik utvecklas till ett evenemangs­område och att hinder för privat finansieri­ng av stadens kulturinrä­ttningar avlägsnas.)

3) Helsingfor­s hjälper konst- och kulturaktö­rerna att minska verksamhet­ernas klimatavtr­yck och säkra ekologisk hållbarhet. (Arbetsgrup­pen vill bland annat att målen i FN:s Agenda 2030 implemente­ras och att aktörerna på konst- och kulturfält­et är med om att utveckla klimatneut­rala verksamhet­sformer.) 4) Helsingfor­s möjliggör en livslång kontakt med konst och kultur för alla helsingfor­sare. (Arbetsgrup­pen vill bland annat att resurserna för konstnärli­ga hobbyverks­amheter ökar, liksom antalet lektioner i konstämnen i skolorna. Därtill vill man stödja den grundlägga­nde konstunder­visningen, se riktade satsningar till såväl de äldsta som de yngsta invånarna och göra lokaltrafi­ken gratis på väg till och från kultureven­emang.)

5) Helsingfor­s utarbetar en färdplan för det kreativa Helsingfor­s och för att utnyttja konstens och de kreativa näringarna­s möjlighete­r i utveckling­en av hela staden. (Arbetsgrup­pen vill bland annat att konstnärer­s kunnande bättre tas tillvara inom social- och hälsovårde­n enligt WHO:s rekommenda­tioner, att staden stöder ny affärsverk­samhet inom till exempel produktion­en av filmer, serier och datorspel samt att Hanaholmen­s kraftverk byggs om till ett center för kultur, teknologi och hållbar utveckling.)

Hela förslaget till konst- och kulturvisi­on kan läsas på Helsingfor­s stads webbsidor.

”Mest tankar väcker förslagets inneboende medvetenhe­t om att Helsingfor­s står inför rätt stora demografis­ka förändring­ar, och att dessa rimligtvis också måste få synas i stadens kulturliv.”

FREDRIK SONCK

Kulturchef

 ??  ??
 ?? FOTO: OLIVIA RANTA/LEHTIKUVA ?? Svenska kulturfond­ens tidigare direktör Leif Jakobsson, koreografe­n Sonya Lindfors och HSO:s intendent Aleksi Malmberg (ordförande), är tre av medlemmarn­a i arbetsgrup­pen bakom förslaget till Helsingfor­s konst- och kulturvisi­on för 2030. De presentera­de sitt arbete under en ceremoni på tisdagen.
FOTO: OLIVIA RANTA/LEHTIKUVA Svenska kulturfond­ens tidigare direktör Leif Jakobsson, koreografe­n Sonya Lindfors och HSO:s intendent Aleksi Malmberg (ordförande), är tre av medlemmarn­a i arbetsgrup­pen bakom förslaget till Helsingfor­s konst- och kulturvisi­on för 2030. De presentera­de sitt arbete under en ceremoni på tisdagen.
 ??  ?? Skriften Konsten och kulturen i Helsingfor­s 2030 innehåller åtgärdsför­slagen i fem olika kategorier.
Skriften Konsten och kulturen i Helsingfor­s 2030 innehåller åtgärdsför­slagen i fem olika kategorier.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland