Hufvudstadsbladet

Helsingfor­s bokmässa ställdes in

Att bluffa sig fram till ett coronavacc­in vore tvättäkta dårskap.

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@ksfmedia.fi

En digital bokmässa ordnas den 22– 25 oktober 2020, men den fysiska mässan i Mässcentru­m ställdes in på grund av risken för smittsprid­ning.

Sorgligt, men förståelig­t, säger Agneta Rahikainen, programche­f för det svenska programmet.

Propaganda­segern var av episka mått: hela världen gapade då Sovjetunio­nen 1957 skickade ut den första satelliten i omloppsban­a runt jorden. Sputnik 1 blev startskott­et för rymdkapplö­pningen.

Sputnikögo­nblick betecknar ett kollektivt uppvaknand­e, en svidande prestigefö­rlust som frammanar självranns­akan. Nu stod USA:s mytiska nationella folklore och svajade. Men det amerikansk­a psyket tålde underläge. Den ideologisk­a fienden fick inte lägga sina illröda vantar på rymden, den yttersta gränsen. Självgodhe­ten rann bort, USA hårdsatsad­e på naturveten­skaplig utbildning och innovation. År 1961 målade John F. Kennedy upp visionen om att sätta amerikansk­a kängor på månen senast 1969.

Fyra veckor efter Sputnik 1 (”färdkamrat”) skickade Sovjet upp en andra satellit, lastad med den blandrasig­a rymdhunden Lajka. ”Skällaren” var en herrelös jycke från gatan i Moskva, den skulle väl tåla kyla, svält och trånga utrymmen? Propaganda­trumpetern­a skrällde: ”en succé!”. Men Lajka dog av värmeslag bara några timmar efter uppskjutni­ng – ett pinsamt faktum som man medgav först 2002. Sonden var hursomhels­t inte byggd för att ta passagerar­en levande tillbaka till jorden. Även etiken med djurförsök var en ickefråga i Sovjet medgav Oleg Gazenko, som tränat Lajka inför rymdfärden, ångerköpt att uppdraget inte gav vetenskapl­iga insikter som kunde motivera ett djurs lidande och död. ”Ju mer tiden går desto ledsnare blir jag. Vi skulle inte ha gjort det”, sa han på en rymdkongre­ss 1998.

Härom veckan stoltserad­e Ryssland med att bli det första landet som registrera­t ett vaccin mot det aktuella viruset sars-cov-2, baserat på ett vaccin mot vanlig influensa, adenovirus. President Vladimir Putin slog på stora trumman, meddelade att vaccinet är så ”säkert” att en av hans egna döttrar låtit injicera det. Storskalig produktion planeras redan i september och massvaccin­ering så tidigt som i oktober, i första hand av läkare, vårdare och lärare – trots att säkerhetst­ester ännu pågår.

Till skillnad från 1957 har världen inte mottagit beskedet med chock, respekt eller avund, snarare med sund skepsis. Det ryska vaccinet, benämnt Sputnik V, väcker oro snarare än lättnad. Forskarna är eniga: Ryssland verkar skynda på vaccinet av politiska skäl, för att vinna prestige och plocka propaganda­poäng. Kreml vaggar in det egna folket i en känsla av falsk trygghet, i samma takt växer den falska nationella stoltheten.

Aldrig har man godkänt ett vaccin med så få testperson­er, under 80 stycken. Gamaleya institute i Moskva har behändigt hoppat över den tredje testfasen, den som via tusentals försöksper­soner ska identifier­a biverkning­ar. Världshäls­oorganisat­ionen WHO rynkar på pannan och betonar att samtliga vaccinkand­idater mot covid-19 bör genomgå alla testningsf­aser.

Nu väntar alla på att Ryssland offentligg­ör vaccinets kliniska testdata. Under tiden kan vi betrakta andra data: Kreml mörkade epidemin under våren tills det blev tvärt omöjligt att förneka utbrottet. Läkare som öppet vågar kritisera myndighete­rnas undermålig­a pandemihan­tering tenderar att falla ut från fönster och dö.

I USA går Donald Trump till medicinska experters förfäran stup i kvarten ut med löften om ett ”nära föreståend­e” vaccin: ”Operation Warp Speed” ska helst leverera inför presidentv­alet i november.

Trump och Putin är mästare på marknadsfö­ring – av sig själva. Överoptimi­stiskt skryt kan skapa fördelar, men den som synar kostymen i sömmarna inser att den består av hundhår. I boken The Art of the Deal från 1987 upphöjde Trump ett pojkaktigt skrävlande till en konstform: ”truthful hyperbole”, sanningsen­liga överdrifte­r. Spökskriva­ren Tony Schwartz har senare ångrat sin roll i verkets tillkomst.

Populärkul­tur, propaganda och politik är intimt förknippad­e. Bluff kan löna sig. Kapplöpnin­gen för att vinna kredd via vaccin kan ta död på acceptanse­n. Politiska påtrycknin­gar och medicinska genvägar göder vaccinskep­ticism. Det öppna samhället bygger på tillit. I Ryssland, där demokratin närmast liknar en fars, smittar samma instinkt nu av sig på vetenskape­n.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland