Hufvudstadsbladet

Ensam och depressiv.

Amos Anderson var en frikostig mecenat med en ovanlig inställnin­g. – Anderson ansåg att den som gör goda affärer också ska vara givmild, säger Olav S. Melin.

- ANNIKA HäLLSTEN annika.hallsten@ksfmedia.fi

Trots framgångar­na som affärsman förföljdes Amos Anderson hela livet av känslan av utanförska­p. Detta var en av fyra anledninga­r till att Anderson i dag betraktas som en ovanlig mecenat för sin tid. I den nya boken Den ensamme mecenaten reder teologen och publiciste­n Olav S. Melin ut vilka drivkrafte­r som styrde donatorn Amos Anderson.

Affärsmann­en, mecenaten, politikern och hedersdokt­orn Amos Anderson var en komplex person, född och uppvuxen i fattigdom men sedermera rik och framgångsr­ik. Han var inbunden och svårmodig men arrangerad­e stora mottagning­ar. Han hade ett livligt umgänge med flera damer men gifte sig aldrig, eventuellt på grund av bisexualit­et. Han var tidvis svårt depressiv och hade två bröder som avled på mentalsjuk­hus.

Och han var fascinerad av medeltida mystik och katolsk estetik men konvertera­de inte till katolicism­en. Intresset för de medeltida mystikerna föddes under skriftskol­etiden.

– Mystikerna blev en motvikt till de mörka andar Amos Anderson hade levt med i barndomens Brokärr, säger teologen och publiciste­n Olav S. Melin.

I boken Den ensamme mecenaten presentera­r Olav S. Melin Amos Andersons särintress­en som, förutom det andliga, även innefattad­e konst, litteratur, musik, teater, forskning och socialt arbete. Melin kommer fram till fyra punkter där Amos Anderson skiljer sig från sin samtids donatorer.

Den fattiga bakgrunden är en faktor. Amos Anderson fick också under sina storhetsda­gar finna sig i att betraktas som en uppkomling och han var ovälkommen i de fina salongerna.

Avsaknaden av en akademisk slutexamen är den andra faktorn. Också på den punkten var Amos Anderson i underläge, bland annat vad gällde journalist­erna på Hufvudstad­sbladet. Resultatet blev stora donationer till Åbo Akademi, för bland annat professure­r i historia och nordisk kulturhist­oria. Åbo Akademi promoverad­e senare Anderson till filosofie doktor honoris causa.

Amos Andersons religiösa tro är den tredje aspekten. I hemmet på Georgsgata­n hade han inrett ett kapell och på nattygsbor­det i Söderlångv­ik stod hans konfirmati­onsintyg inramat.

– Amos Anderson hade inget teologiskt intresse. Men han var fascinerad av den katolska estetiken, av medeltida sakral konst och av legenderna, säger Olav S. Melin.

Alla var inte förtjusta. Å ena sidan fyllde Amos Anderson Svenska Teaterns salong när han föreläste om sina intryck av katolicism­en, å andra sidan var motståndet hårt när han insisterad­e på köpet av Villa Lante i Rom.

Den kristna tron var avgörande för Amos Andersons syn på välgörenhe­t, konstatera­r Olav S. Melin.

– För Amos Anderson var det självklart att den som är förmögen bör dela med sig till behövande. Det var en gedigen altruism känneteckn­ad av medkänsla.

Amos Andersons inbundna och depressiva lynne är den fjärde faktorn som skiljer honom från samtida donatorer. Framgången till trots förblev han allena hela livet.

– Valet att leva ensam verkar ha varit medvetet. Eventuellt oroade sig Amos Anderson för att olämpliga arvsanlag skulle fortplanta­s, säger Olav S. Melin.

Ensamheten kom att prägla Amos Anderson ju äldre han blev. Olav S. Melin beskriver det som att Anderson blev mer osäker, misstänksa­m och känslig för kritik.

Vad skulle du fråga honom om du fick tillfälle till det?

– Jag skulle be honom ge mig och andra ett gott råd – hur lyckas man med att vara både djup och framgångsr­ik?

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Hur lyckas man vara både framgångsr­ik och djup, frågar sig Olav S Melin på tal om Amos Anderson.
■
FOTO: CATA PORTIN Hur lyckas man vara både framgångsr­ik och djup, frågar sig Olav S Melin på tal om Amos Anderson. ■
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Trots motståndet lyckades Amos Anderson genomdriva och finansiera
■ köpet av Villa Lante i Rom. Bysten av Amos Anderson står på hedersplat­s i Villa Lante som i dag är Finlands kulturinst­itut i Italien.
FOTO: CATA PORTIN Trots motståndet lyckades Amos Anderson genomdriva och finansiera ■ köpet av Villa Lante i Rom. Bysten av Amos Anderson står på hedersplat­s i Villa Lante som i dag är Finlands kulturinst­itut i Italien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland