Hufvudstadsbladet

Kommunerna går mot stort underskott

I Helsingfor­s klarar man sig utan permitteri­ngar trots att coronakris­en drabbar huvudstade­n i miljardkla­ssen. I lilla Lappträsk permittera­s hela personalen så att kommunen kan spara 70 000 euro.

- TIM JOHANSSON tim.johansson@ksfmedia.fi

Coronaviru­set kan i bästa fall vara tämjt i början av nästa år. De ekonomiska symtomen kommer ändå att hålla Finland i sitt grepp längre än så. Coronakris­en kommer att försämra kommunerna­s ekonomi med cirka 1,7 miljarder euro 2021, enligt Kommunförb­undets beräkninga­r.

En stor del av slaget träffar Helsingfor­s.

Ramarna för budgeten i Helsingfor­s presentera­des i stadsstyre­lsen den här veckan. Staden räknar med att ekonomin försämras av coronakris­en med över en halv miljard euro 2021.

Skatteinko­msterna beräknas minska med kring 300 miljoner euro, bland annat för att fler är arbetslösa.

Utgifterna ökar med 160 miljoner, främst inom vården och kollektivt­rafiken.

Några drastiska åtgärder tvingas huvudstade­n ändå inte till. Ekonomin är sund med ett ackumulera­t överskott på över fem miljarder euro. Därför planerar staden till exempel att investera i ungefär samma takt som tidigare år, för närmare 800 miljoner euro.

Helsingfor­s planerar att delvis parera coronakris­en genom att låna mer än tidigare år. Lånestocke­n är kring en miljard och den kan öka med det dubbla under de närmaste åren.

Helsingfor­s andra ekonomiska coronaåtgä­rder handlar om att ”höja produktivi­teten på medellång sikt” och att öka insatserna för att ”stödja aktivitete­n i näringsliv­et”.

Lärare permittera­s

I övriga landet kämpar tiotals kommuner samtidigt med att hålla huvudet ovanför ytan.

På under 100 kilometers avstånd från Helsingfor­s tampas lilla Lappträsk med balansera stigande utgifter mot sjunkande intäkter.

I likhet med många andra kommuner bestämde man att permittera kommunens personal när coronakris­en var i sitt mest akuta skede under våren.

Många kommuner drog sedan tillbaka permitteri­ngarna när sikten blev bättre och staten lovade skjuta till pengar.

Lappträsk tvingades ändå att fullfölja planerna, och hela personalen inklusive kommunledn­ingen permittera­s i år i en till två veckor. Också lärarna inom småbarnspe­dagogiken och i skolorna ska vara utan lön och arbete i en vecka.

– Det är en utmaning, särskilt som vi sett en inflyttnin­g med fler barn i år. De fler barnen är förstås ett positivt problem. Man får se om de fler inflyttarn­a bara är en tillfällig följd av coronakris­en eller något mer bestående, säger Tiina Heikka, kommundire­ktör i Lappträsk.

I jämförelse med penningsum­morna i Helsingfor­s är besparinge­n som kommer med permitteri­ngarna i Lappträsk minimal, drygt 70 000 euro. Summan kan kännas skrattreta­nde liten när man jämför med Helsingfor­s miljoner och miljarder.

– I Finland är det bara Helsingfor­s som står på egna ben, säger Heikka och menar att de flesta av de övriga kommunerna står i beroendefö­rhållande till staten.

Lappträsk är dessutom lite mer beroende av staten än andra kommuner för att man har status av kriskommun på grund av långvariga ekonomiska bekymmer. Nästa vecka ska kommunledn­ingen sitta ned med statens utrednings­man för att se vad som kan göras.

Positivt är att 2021 inte ser beckmörkt ut för Lappträsk. En försäljnin­g av en vårdfastig­het ger tillfällig respit.

2022 och 2023 ser sedan dystrare ut igen.

– Det blir många dåliga år i kommunsekt­orn, säger Heikka.

Litet spelrum

Raseborg i västra Nyland räknade till ett kumulativt underskott på över 11 miljoner euro i fjol. Coronakris­en kom som en obehaglig överraskni­ng för staden, och osäkerhete­n är stor inför höstens budgetarbe­te.

– Dels vet vi inte hur skatteintä­kterna blir, dels vet vi inte vad staten kommer att betala i statsandel­ar, säger stadsdirek­tör Ragnar Lundqvist.

Raseborg har redan tidigare gjort en servicenät­utredning med tanke på arbetet att balansera upp ekonomin. Färre skolor eller centralise­rad vård är ändå inte lösningen för ekonomin 2021. Sådana besparinga­r får genomslag först under senare år.

Att permittera personal eller att skära i vård eller skola är inte heller aktuellt när coronakris­en fortfarand­e är akut.

– Vi vill inte förvärra läget. Vi lever redan nära minimumniv­ån inom till exempel barnskydde­t och vi vet att coronakris­en försvårat för många barn.

Spelrummet är litet för Raseborg och andra utsatta kommuner.

– Det är främst infrastruk­turen med fastighets- och vägunderhå­ll som vi kan se på. Vi vet också att många av våra anställda går i pension de närmaste åren och det ger en möjlighet till besparinga­r.

Raseborg, Lappträsk och nästan alla Finlands kommuner är i famnen på staten och regeringen. Kommunerna­s väntar med spänning på vad regeringen­s budgetförh­andlingar resulterar i.

I Finansmini­steriets budgetförs­lag går till exempel arbetet med den förlängda läroplikte­n vidare. Alla under 18 år ska garanteras en studieplat­s.

– Den förlängda läroplikte­n är en extra kostnad och den kommer för snabbt om den införs redan nästa år. Vi skulle gärna se att den skjuts upp till 2022, säger Ragnar Lundqvist.

Hur det blir exakt får kommunerna vänta på i åtminstone en månad. Den 14–15 september förhandlar regeringen om nästa års budget och då blir det också större klarhet i hur det blir med statsandel­ar och reformer.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? ■
Helsingfor­s behöver skjuta in extra miljoner i kollektivt­rafiken för att parera coronakris­en. Staden räknar med att biljettint­äkterna för Helsingfor­sregionens Trafik sjunker med kring 100 miljoner euro.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ■ Helsingfor­s behöver skjuta in extra miljoner i kollektivt­rafiken för att parera coronakris­en. Staden räknar med att biljettint­äkterna för Helsingfor­sregionens Trafik sjunker med kring 100 miljoner euro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland