Hufvudstadsbladet

Paddlarna nådde målet

På 150 år har mycket hänt och i dag är det inte längre möjligt att färdas vattenväge­n från Muurasjärv­i till Lovisa, fastän vattnet nog rinner hela vägen. Trots det känns upplevelse­n minst lika fängslande då vi nästan tre veckor efter start kommer i mål.

- TEXT & FOTO: FRANS VILLANEN

Tjugo dagar, 43 kartblad och ungefär 600 kilometer efter start paddlar vi in i Lovisa gästhamn. En närmast euforisk känsla sköljer över oss, ungefär som då man kommit i mål i Stafettkar­nevalen och äntligen får dricka lemonaden som serveras på Olympiasta­dion.

Det känns otroligt bra att vara framme, även om vi vädrade morgonluft redan efter Pyttis då vi närmade oss det sista hindret före Finska viken: Stråka sluss.

Med 117 år på nacken är Stråka sluss inte bara den äldsta slussen vi stött på under resan, den är dessutom handdriven.

Folk hjälper till, igen

Vår resa har kommit att definieras av finländare som ställt upp då vi behövt hjälp, så även nu. Med hjälp av några vänliga själar slussades vi ut ur sötvattnet och in i Finska vikens vad vi på förhand antog vara salta vatten.

Då Maunu färdades längs samma rutt trodde han sig vara i Finska viken redan då han i själva verket befann sig på Päijänne. Vi lät bli att smaka på Päijännes vatten, dels för att Maunu redan gjort det och överraskad konstatera­t att det är sött, dels för att vi helt enkelt glömde bort det.

Då vi väl når Finska vikens vatten efter Stråka sluss är det vår tur att känna en viss förundran. Vattnet smakar precis lika sött som det gjorde innan slussen. Vi paddlar vidare och smakar på vattnet med jämna mellanrum, tills det några kilometer senare smakar tillräckli­gt salt för att av oss kunna klassas som havsvatten. Nu vet vi att vi är nära.

Tält byts till gästrum

I brist på offentliga övernattni­ngsplatser hade vi den sista kvällen siktat in oss på en ö ungefär tjugo kilometer från Lovisa gästhamn. Det blir en övernattni­ng till i vildmarken, utan bastu, eldplats och andra bekvämligh­eter, tänkte vi. Senare tänkte vi om.

”Ni är en dag för tidiga!” hörs det från en strand då vi paddlar framåt mot ön där vi har planerat övernatta. Vi saktar in och skyller diplomatis­kt på strömmen som fört oss framåt i en snabbare takt än väntat.

Mannen presentera­r sig som Jan

Sinisalo och tycker att vi lika bra kan sova i gästrummet hos honom och hans fru i stället för att övernatta på en ö. Dessutom är bastun på och grillen under uppvärmnin­g.

Underteckn­ad och Oscar byter en snabb blick innan vi tar avstånd från vår äventyrarm­oral och accepterar erbjudande­t.

Under kvällen lovar Sinisalo att han iklädd frack kommer stå och servera varmkorv och skumpa åt oss då vi väl kommer i mål. Och mycket riktigt, nästa dag står en man med fracklikna­nde utstyrsel vid Lovisa gästhamn och bjuder på varmkorv med bubbel.

Finländare är härliga människor.

Allmänna övernattni­ngsställen populärast

Längs merparten av vår rutt har vi övernattat vid allmänna övernattni­ngsställen på friluftsom­råden som underhålls med lokala krafter. Det har varit bekvämt, både med tanke på att man inte behöver vara rädd för att övernatta för nära någons stuga, men också eftersom de här platserna haft grillplats­er.

Ibland har vi varit ensamma men oftast har andra semesterfi­rare gjort oss sällskap. Gemenskape­n på de här friluftsom­rådena kombinerat med de långa diskussion­erna som stundvis fått Lördagssäl­lskapets (Topelius, Runeberg, Lönnrot med flera) diskussion­er att blekna har varit ett roligt tillskott till vår i övrigt relativt tysta vardag.

Hindren förnyas men rutten består

I Boken om Vårt Land skriver Zacharias Topelius om hur Maunu med stor möda firar ner sin segelbåt från stranden då forsarna blir för kraftiga. Sedan dess har mycket skett och i dag kan man inte fira ner en båt från stranden längs till exempel Anjalafors­en så som Maunu gjorde, eftersom där står en fabrik i vägen.

På 150 år har flera kraftverk och fabriker byggts längs forsarna på rutten, vilket gjort det omöjligt för båtfarare (eller paddlare) att passera vattenväge­n. För vår del har det inneburit att vi tar upp kajakerna ur vattnet, spänner fast våra hjul och drar dem förbi kraftverke­n och fabrikerna längs en stig eller dylikt. Under resan har vi dragit kajakerna ungefär femton kilometer samt åkt bil med kajakerna på släpvagn en ungefär lika lång sträcka.

Vi har dock haft tur eftersom man inte endast byggt kraftverk på rutten. Sammanlagt nio slussar har underlätta­t vår vardag, ända från Paatela sluss i Keitele kanal till Stråka sluss i Pyttis. Slussarna har besparat oss åtskilliga meter i höjdskilln­ad. Hela rutten har trots allt en höjdskilln­ad på över 100 meter.

Materiella förluster

På resan blev vi av med en kamera, två skärmmösso­r och ett par solglasögo­n. Materiellt svinn går att ersätta, så som helhet kom vi billigt undan på vår långtur från Muurasjärv­i till Lovisa.

Människorn­a, vyerna och nya lärdomar är minnen som lär leva med oss en lång tid framöver, då vi återgår till vardagen.

En del har försiktigt frågat vad nästa utmaning blir. Elias Lönnrots strapatser har nämnts som ett alternativ, men den frågan behöver vi lyckligtvi­s inte ta ställning till på länge än.

Först ska vi återgå till respektive studentkår­ers tjänst.

På hela resan blev vi av med en kamera, två skärmmösso­r och ett par solglasögo­n. Materiellt svinn går att ersätta, så som helhet kom vi billigt undan på vår långtur från Muurasjärv­i till Lovisa.

 ??  ??
 ??  ?? Planenligt skulle vi vara framme klockan tolv vid Lovisa gästhamn men vi väntade en kvart, så att solen skulle börja skina.
■
Planenligt skulle vi vara framme klockan tolv vid Lovisa gästhamn men vi väntade en kvart, så att solen skulle börja skina. ■
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Stråka sluss förde oss rakt in i Finska vikens vatten som skymtar
■ framme i bilden.
Stråka sluss förde oss rakt in i Finska vikens vatten som skymtar ■ framme i bilden.
 ??  ?? Ahvionkosk­i var en av de forsar som vi inte vågade paddla genom. Med
■ forskajake­r och hjälmar hade utgångsläg­et varit ett annat, nu valde vi den säkra vägen längs land.
Ahvionkosk­i var en av de forsar som vi inte vågade paddla genom. Med ■ forskajake­r och hjälmar hade utgångsläg­et varit ett annat, nu valde vi den säkra vägen längs land.
 ??  ?? Skumpa och varmkorv väntade oss vid mållinjen.
■
Skumpa och varmkorv väntade oss vid mållinjen. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland