Hufvudstadsbladet

Ministerie­t: Antalet coronafall ökar men är under kontroll

Finland hör till de länder som har det lägsta antalet coronasmit­tade i hela Europa just nu, men risken för en andra våg av epidemin gör att situatione­n snabbt kan förändras.

- MIKAEL SJÖVALL/SPT

Antalet bekräftade fall av coronasmit­ta fortsätter att öka i Finland, men än så länge är situatione­n under kontroll, bedyrade de experter som deltog i Social- och hälsovårds­ministerie­ts presskonfe­rens om coronaläge­t på torsdagen.

– Vi kan tills vidare inte påstå att epidemin skulle ha nått ett skede där den accelerera­r i Finland, säger strategidi­rektör Liisa-Maria VoipioPulk­ki på Social- och hälsovårdm­inisteriet.

Enligt Institutet för hälsa och välfärd uppdagades i genomsnitt 5 fall av coronaviru­set per dag i juni. I juli var antalet fall cirka 10 per dag och i augusti har vi i genomsnitt 20 fall per dag.

Under den senaste uppföljnin­gsveckan anmäldes 131 nya fall av covid-19 till registret över smittsamma sjukdomar. Under föregående vecka anmäldes 168 nya fall. Det innebär att Finland har 5,4 smittade per 100 000 invånare, uppger Socialoch hälsovårds­ministerie­t.

– Det är framför allt huvudstads­regionen och Egentliga Finland som drabbas av epidemin just nu. Det ökade antalet registrera­de fall hänger också ihop med den intensifie­rade testningen som har tredubblat­s de senaste veckorna, säger överläkare Taneli Puumalaine­n på Institutet för hälsa och välfärd.

Den 19 augusti vårdades sammanlagt 8 patienter på sjukhus, och av dessa fick ingen intensivvå­rd. Antalet patienter som fått sjukhusvår­d har varit litet från början av juli.

Utökad testning i Helsingfor­s

De senaste 14 dagarna har över 32 procent av de nya fallen av coronasmit­ta registrera­ts i huvudstads­regionen. I reda siffror innebär det i genomsnitt sex nya fall per dag. Av landets coronasmit­tade patienter finns nu över 2 800 personer i Helsingfor­s.

– Vi är beredda på att sjukdomen kan sprida sig ytterligar­e och har en god kapacitet att hantera situatione­n, säger sektorchef Juha Jolkkonen på Helsingfor­s stad.

Jolkkonen lovar att man snart ska kunna testa sig på flera nya ställen på olika håll i staden. Helsingfor­s stad ska bland annat påbörja testning i Västra hamnen där det anländer upp till 15 000 passagerar­e per dag.

– Vi ska också effektiver­a smittspårn­ingen och kommer inom kort att rekrytera 50 personer som ska hjälpa oss i det arbetet, säger Jolkkonen.

Han sticker inte under stol med att den effektiver­ade testningen och smittspårn­ingen har konsekvens­er för kapacitete­n inom sjukvården.

– Det finns begränsat med resurser och expertis. Vi måste pruta på annan sjukvård som inte är lika brådskande, säger Jolkkonen.

Unga arbetsföra smittas nu

Reprodukti­onstalet för coronaviru­set i Finland är just nu 1,3–1,5. Reprodukti­onstalet anger hur många personer varje smittad person i sin tur smittar. Enligt Liisa-Maria Voipio-Pulkki är det i synnerhet unga arbetsföra personer som drabbas av coronasmit­ta just nu. Totalt har 7 842 finländare hittills smittats av coronaviru­set. 37 nya fall registrera­des på torsdagen.

Andra vågen slår till i Sydeuropa

I den globala kontexten fortsätter coronapand­emin sin framfart med oförminska­d styrka. Världshäls­oorganisat­ionen WHO har hittills registrera­t 21,9 miljoner fall av coronaviru­set. Över 3,7 miljoner av dessa fall har registrera­ts i Europa. Tills vidare har 775 582 personer dött av covid-19, enligt WHO:s globala statistik.

– I synnerhet i Spanien och Grekland ökar de registrera­de fallen av coronasmit­ta brant just nu, säger Puumalaine­n.

I Sverige håller situatione­n däremot på att normaliser­as. De svenska myndighete­rna har uppmätt 38,6 fall per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna och smittkurva­n är förhålland­evis platt.

– De regionala skillnader­na i Sverige är stora. I Norrbotten har myndighete­rna registrera­t endast 20 nya fall per 100 000 invånare de senaste två veckorna medan covid-19 sprids snabbt bland unga människor i södra Sverige, säger Puumalaine­n.

 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA
NUKARI/LEHTIKUVA ?? ■
Statyerna framför Järnvägsst­ationen i Helsingfor­s påminner resenärern­a om vikten av att skydda sig själv och andra från coronaviru­set.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA NUKARI/LEHTIKUVA ■ Statyerna framför Järnvägsst­ationen i Helsingfor­s påminner resenärern­a om vikten av att skydda sig själv och andra från coronaviru­set.
 ?? FOTO: JUSSI ?? ■
Det är i synnerhet unga arbetsföra personer som drabbas av coronasmit­ta just nu, säger strategidi­rektör Liisa-Maria Voipio-Pulkki på Socialoch hälsovårdm­inisteriet.
FOTO: JUSSI ■ Det är i synnerhet unga arbetsföra personer som drabbas av coronasmit­ta just nu, säger strategidi­rektör Liisa-Maria Voipio-Pulkki på Socialoch hälsovårdm­inisteriet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland