Hufvudstadsbladet

THL: Barn med ny luftvägsin­fektion ska coronatest­as

Institutet för hälsa och välfärd (THL) preciserar riktlinjer­na för barn som misstänks ha smittats med covid-19.

- FREDRIK HÄGGMAN

Barn som har symtom av en ny luftvägsin­fektion, eller misstänks ha utsatts för covid-19, ska testas för sjukdomen, skriver institutet i ett pressmedde­lande.

Det räcker dock med att ta testet då symtomen ger sig till känna första gången. Små barn får vanligtvis flera luftvägsin­fektioner om året, och under influensas­äsong kan symtomen vara långvariga och bestående.

Därför behöver barn vars symtom är oförändrad­e inte testas upprepade gånger under influensas­äsong, enligt THL.

Enligt de studier som gjorts hittills får barn som insjuknar i covid-19 i allmänhet lindrigare symtom. De för inte heller vidare smittan lika lätt som vuxna. Färre barn än arbetsföra vuxna har hittills bekräftats smittade.

”Men det ska inte tolkas som att barn inte alls kan få smittan eller föra den vidare. Man måste därför följa med om de verkar ha blivit smittade. Många familjer har en reell oro för att deras barn har smittats och vill därför testas”, säger sakkunnigl­äkare Emmi Sarvikivi på THL i pressmedde­landet.

Riktlinjen är att sjuka barn ska stanna hemma, precis som att vuxna inte ska gå till jobbet om de har symtom. Barn kan ändå föras till skola eller dagis om symtomen börjar mattas av, även om de inte har försvunnit helt och hållet.

Ett barn som har testats för corona och har fortgående symtom ska vara hemma tills provsvaret har kommit.

”Ett barn som får en testtid först flera dagar senare, och vars symtom helt hinner försvinna innan dess, behöver inte ta testet. Symtomfria barn kan gå i skola eller dagis som normalt”, säger Sarvikivi.

Ingen rätt att kräva intyg

Dagiset eller skolan har inte rätt att kräva intyg på utfört coronatest för att låta ett barn återvända. Det är fråga om privat informatio­n precis som andra patientupp­gifter, skriver THL.

Kommunerna och sjukvårdsd­istrikten ansvarar för testningen. Regeringen­s direktiv är att var och en som har symtom, också lindriga sådana, ska testas för covid-19.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland