Hufvudstadsbladet

Den berömda ”nån” ska lyfta SFP i Helsingfor­s

Rätt plötsligt uppstod en duell om ordförande­posten i SFP:s Helsingfor­skrets. Stalltipse­t är att det inte sker något ordförande­byte – men så är också utmaningen i Helsingfor­s så många lager tjockare än en kretspost.

- SYLVIA BJON reporter sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Diskussion­en om SFP:s huvudstads­profil har böljat länge – de senaste turerna har varit efter riksdagsva­let, då partiet tappade 4 000 röster i Helsingfor­s.

I Mellannyla­nd skedde ett tapp i Esbo och Vanda. Det verkar alltså vara en metropolpr­oblematik. Under partidagen 2019 lyftes frågan upp, och partiledni­ngen svarade med att bjuda in till öppna samtal.

Det är inte bara ett parti som står inför samma verklighet där huvudstads­regionen kräver en helt annan typ av förståelse och krut än alla andra håll i landet.

Men i SFP tycks diskussion­en om Helsingfor­s nu i ett år ha böljat mellan ”huset brinner” och ”allt är bra, inget att se här”, beroende på vem man frågar.

För ovanlighet­ens skull ser det ut att bli personalva­l på toppen i SFP:s Helsingfor­skrets, men det sker med mycket kort varsel. Sittande ordförande Cecilia Ehrnrooth ställer upp för omval, och tre dagar före mötet anmälde sig kommunalva­lskandidat­en Linda Ahlblad, som är suppleant i revisionsn­ämnden och stadsfullm­äktige. Fler än så har inte nappat. Ahlblad själv säger att hon vill vara med för att få erfarenhet, men också diskutera hur SFP når väljarna i dessa tider då man kanske inte kan samlas. Det ställer krav på kommunikat­ionen utåt och tekniken.

Stalltipse­t är att sittande ordförande blir omvald. Ändå är det anmärkning­svärt att flera kommentare­r från aktiva i Helsingfor­s handlar om att utmanare i sig behövs, att det gärna hade fått bli ett val med flera kandidater.

Driv och dragningsk­raft

När kommunalva­let står bakom hörnet och strategiar­betet är i gång är tidpunkten extra intressant. Det råder en oro för att kretsen haft låg profil och dragningsk­raft bland nya aktivister, och vad det ska innebära. För SFP vore det åtminstone viktigt att se till att man behåller en position i stadsstyre­lsen, men ambitionen hos alla partier borde vara att dessutom växa.

I dagens läge är driv och dragningsk­raft mer komplicera­t än ett internt kretsmöte.

Den svåra kinetiken gäller ännu mer i storstäder, där avståndet mellan organisati­on och mobilitet är mycket större, och det gäller i högsta grad Helsingfor­s. Kretsens arbete är en dimension, men det krävs också mycket i dagspoliti­k och kommunikat­ion, förstås en lyckad kandidatno­minering, och så krävs det en metropolpo­litik på riksnivå.

Den berömda ”någon”, som ska lyfta SFP i Helsingfor­s, kan inte vara bara en av dessa.

Fortfarand­e höjs det röster för en aktiv metropolpo­litik på riksnivå. ”Det behövs en större Helsingfor­smedvetenh­et”, och ”ingen tydlig Helsingfor­spolitik finns, även om SFP inte är ensamt om det”, sägs det.

Kretsens möte är på lördag. I vice ordförande­valet ställer åtminstone Paul Taimitarha, Ann-Louise Laaksonen och Niklas Rönnberg upp.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland