Hufvudstadsbladet

Malikupp får protestled­ares välsignels­e

Koalitione­n som legat bakom mycket av demonstrat­ionerna i Mali uttrycker stöd för militärkup­pen i landet. Andra tecken på lugn är att den inflytelse­rike protestled­aren Mahmoud Dicko säger att han drar sig tillbaka, och att Frankrike understryk­er att insat

- HENRIK SAMUELSSON/TT

Koalitione­n M5-RFP förklarar enligt nyhetsbyrå­n AFP att juntan som tagit makten lovat att ”inleda en civil politisk övergång”, och att opposition­en gärna är med i arbetet att ”utveckla en färdplan” för demokrati. Talesmanne­n Choguel Maiga säger till medier att en jättelik manifestat­ion ska hållas i huvudstade­n Bamako på fredag, för att ”fira det maliska folkets seger”.

På torsdagen verkade det mesta som vanligt på Bamakos gator, i linje med juntans talesman Ismaël Wagues uppmaning till invånarna att fortsätta med sina vardagsliv, rapportera­r nyhetsbyrå­n Reuters.

Goita ledare

Imamen Mahmoud Dicko har via sina predikning­ar de senaste månaderna växt fram som en ledargesta­lt i motståndet mot den nu störtade presidente­n Ibrahim Boubacar Keïta. Juntan träffade i onsdags Dicko, och efter mötet sade en talesman för imamen att han lämnar politiken. Reuters rapportera­r det som ett tecken på att även han är nöjd med kuppmakarn­as löften.

Officerare­n Assimi Goita har presentera­t sig som ledare för kuppen. Han har i fem år lett Malis specialsty­rkor, och beskriver sig nu som ordförande i CNSP (ungefär ”nationalko­mmittén för folkets frigörelse”), den grupp som leder landet efter kuppen.

– Mali befinner sig i socioekono­misk kris. Det finns inte längre utrymme för misstag, säger han till medier i Bamako.

Rullar på

Omvärlden har fördömt kuppen. Men efter de lugnande signalerna från Bamako verkar de internatio­nella insatserna i Mali fortsätta som vanligt – styrkan Minusma i landet är en av FN:s största. Insatserna rullar på, säger Jean-Pierre Lacroix, chef för FN:s fredsbevar­ande insatser, till säkerhetsr­ådet i New York, rapportera­r Reuters. Men han understryk­er att det nu är bråttom för Mali att återgå till lag och ordning.

Frankrikes utrikesmin­ister Florence Parly twittrar också att den internatio­nella antiterror­operatione­n Barkhane fortsätter, ”för att stärka säkerheten för alla”.

 ?? Foto: tt-AP ?? Soldater möttes av glada pojkar på gatorna i Bamako på onsdagen, dagen efter kuppen mot presidente­n Ibrahim Boubacar Keïtas styre.
Foto: tt-AP Soldater möttes av glada pojkar på gatorna i Bamako på onsdagen, dagen efter kuppen mot presidente­n Ibrahim Boubacar Keïtas styre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland