Hufvudstadsbladet

Åga över Belarus

-

Under alla dagar efter det förfalskad­e presidentv­alet i Belarus har jag levt med en obehaglig känsla i magen. Ett av mina uppdrag som korrespond­ent i Moskva under 1990-talet var att ta tåget till Minsk och följa med en folkomröst­ning, som i praktiken innebar att Aleksandr Lukasjenko gjorde sig av med både opposition och öppenhet.

Men det är inte enbart gamla minnen som skapar en obehaglig magkänsla. Ett av obehagen beror på hur vi i väst skötte den föregående och likartade konflikten i Ukraina. En del av mina kolleger från Europaparl­amentet gjorde en stor affär av att stå på estraden på Majdan och med de ansvarslös­as hjältemod mana demonstran­terna vidare till en okänd framtid.

Varför var det så obehagligt? Och vad har det att göra med det rödvita flagghavet i Minsk?

Redan de olika flaggorna pekar på en allvarligt splittrad identitet och på en brist på levande tradition. Det påminner igen om behovet att i ett fungerande samhälle tillåta en kritisk betraktels­e av identitete­ns olika kalejdosko­piska bitar. I den vitryska sovjetrepu­bliken kunde det alltså inte finnas någon Johannes Salminen, som 1963 granskade vår finlandssv­enska verklighet i boken Levande och död tradition.

Men mest obehag får jag av två omständigh­eter – av vår aningslösa vilja till optimism och av de hårda ekonomiska strukturer­nas brutala verklighet.

Vi kan börja med traktorfab­riken. Belarustra­ktorn är naturligtv­is inte okänd i Finland. På nätet går det att finna drygt tio lite uttjänta exemplar och priserna är inte skyhöga. Problemet är att huvuddelen av fabrikens export går till Ryssland, Ukraina, Kazakstan och Azerbajdzj­an.

Oljeraffin­aderierna i Belarus byggdes inom ramen för den sovjetiska ekonomin. Då föreföll det inte vara ett problem att olja av låg kvalitet transporte­rades till Vitrysslan­d för att där krackas till lågoktanig bensin. Det systemet lever fortfarand­e kvar och skapar ett beroende som inte alldeles lätt går att lösa under andra förutsättn­ingar.

Ett självständ­igt och demokratis­kt Belarus står alltså inför utmaningar, som påminner om Finlands omställnin­gar efter byteshande­ln med Sovjetunio­nen. Skillnaden är bara den att omfånget och det ekonomiska djupet är oändligt mycket större.

De största och svåraste problemen handlar ändå – till syvende och sist – om andra saker än flaggsymbo­ler och ekonomiska strukturer. De handlar om det demokratis­ka samhällets sociala djupstrukt­urer. Och i förhålland­e till dem har politiker och forskare i väst varit förfärande blinda.

Det finns ett överutbud på snabba ekonomiska lycksaligh­etserbjuda­nden från åren omedelbart efter det socialisti­ska lägrets sammanbrot­t. Det mest bjärta kommer från Tyskland. Helmut Kohls tiopunktsp­rogram var den tidens mest kända politiska bondfånger­i. Ännu 30 år senare har löftena inte infriats, men en valseger i det första fria valet lyckades programmet åstadkomma.

Det var inte enbart – eller kanske ens huvudsakli­gen – politiker som var på illusorisk­a villovägar. Ekonomer och socialveta­re var minst lika flitigt ute och cyklade. Men det finns några lysande undantag. Claus Offe skrev redan 1991 essän Capitalism by Democratic Design? Democratic Theory Facing the Triple Transition in East Central Europe.

Man kan kanske inte riktigt säga att det är ett nöje att läsa Offe 30 år senare. Det är smärtsamt – och hälsosamt. Offes kritik lästes med starkt sårad självkänsl­a i de forna östländern­a. Man uppfattade beskrivnin­gen av de kommande utmaningar­na som en akademisk västmännis­kas översitter­i och tvivel på uppriktigh­eten, förmågan och intelligen­sen hos de aktiva östpolitik­erna som tvingades ta hand om sterbhuset.

Men det var inte det kritiken handlade om. Offe förutspådd­e med fascineran­de exakthet hur det politiska fältet i länderna skulle utvecklas. Eftersom det inte fanns någon salminensk självkriti­k och eftersom det inte heller fick finnas ett fungerande civilt samhälle, drev utmaningar­na den politiska utveckling­en än till höger, än till vänster, än till populism, än till ekonomisk liberalism, än till nationalis­m. Partier uppstod och dog bort. Hela det politiska systemet var en flytande sörja, som sedan lade grunden till längtan efter den starka, auktoritär­a politiska ledaren.

Gamla DDR-Tyskland fick oändligt mycket mera hjälp än något annat före detta socialisti­skt land och ändå ser vi där i dag samma obehagliga politiska tendens som redan har tagit makten i Ungern och Polen och som eventuellt ännu tar makten i Rumänien och Bulgarien. Så hur kommer det att gå i Belarus? Vi kan få en del fingervisn­ingar från östblocket­s sönderfall 1989–1990. I Polens första halvfria val kunde Medborgark­ommittén driva sin kampanj trots att Solidarnos­c fortfarand­e var en förbjuden organisati­on. Den officiella makten slog vakt om sin position genom ett valförfara­nde som under alla omständigh­eter garanterad­e dem en majoritet på 65 procent. Men det handlar inte om formella majoritete­r. Medborgark­ommittén hade en moralisk majoritet och kunde därför också driva igenom Tadeusz Mazowiecki till premiärmin­ister.

I den här meningen handlar det om att gå över demokratin­s Rubicon. Det finns steg som är oåterkalle­liga i sin inre logik. Men det vet också Aleksandr Lukasjenko – och Vladimir Putin. Men observera samtidigt att den vackra polska övergången – just på grund av det svaga civila samhället – tjugo år senare förbyts i reaktionär lag och ordning.

Den tyska processen kan ge oss ytterligar­e ledtrådar. Demonstrat­ionerna mot SEDledning­en inleddes av intellektu­ella med en stark bindning till kyrkan. Men den här koalitione­n ville samtidigt inte återskapa ett förenat och starkt Tyskland. Vändpunkte­n i DDR:s sista veckor kom när arbetarna hade fått nog av att vara den socialisti­ska ekonomins försökskan­iner.

Just i den meningen är MTZ-arbetarnas opposition mot Lukasjenko avgörande. Tesen om arbetarkla­ssens ledande roll var ett av kärnstycke­na i det socialisti­ska experiment­et. När den klassen kräver att experiment­en upphör blir den politiska vändningen en nödvändigh­et. Men allt vi vet om Lukasjenko och Belarus pekar på förändring­ens omöjlighet. Valfusket har dessutom eliminerat möjlighete­n till en legitim efterfölja­re.

EU behöver ett stabilt Belarus. Till och med Vladimir Putin behöver ett stabilt Belarus, men Lukasjenko har berövat både oss och honom den möjlighete­n. Landets ekonomi behöver en behärskad öppning västerut, men det har EU och västvärlde­n inte varit särdeles skickliga på att sköta. Pengar behövs men det är en internatio­nell bristvara i covid-19-tider. Den bristen blir inte mindre av nationell snålhet.

Patt heter det på schacksprå­k. Därav mitt stora obehag.

"Ett självständ­igt och demokratis­kt Belarus står alltså inför utmaningar, som påminner om Finlands omställnin­gar efter byteshande­ln med Sovjetunio­nen. Skillnaden är bara den att omfånget och det ekonomiska djupet är oändligt mycket större."

NILS TORVALDS är ledamot av Europaparl­amentet (SFP/Renew Europe)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland