Hufvudstadsbladet

Världscupe­n i fara

– ”omöjligt att inleda i Ruka för tillfället”

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Den internatio­nella skidsäsong­en är hotad på grund av covid-19. Det kan bli aktuellt med drastiska ändringar i världscupe­ns program. – Folk kanske inser att det inte är vettigt att åka av och an från land till land varje veckoslut, säger FIS-tävlingsch­efen Pierre Mignerey.

Det är meningen att världscupe­n i längdåknin­g, backhoppni­ng och nordisk kombinatio­n kör i gång i Ruka i slutet av november. För tillfället ser det komplicera­t ut, med restriktio­ner för resenärer från såväl Norge som Ryssland och Sverige. Coronafall­en är på väg uppåt runtom i Europa.

– För tillfället skulle det vara omöjligt att inleda världscupe­n i Ruka. Vi är alla bekymrade över när och var världscupe­n kan köra i gång, säger Pierre Mignerey, tävlingsch­ef för längdåknin­g vid internatio­nella skidförbun­det FIS, till HBL.

Som formel 1?

Det kan bli aktuellt med drastiska ändringar i världscupe­ns program. Bland annat överväger FIS att ordna fler deltävling­ar efter varandra på samma ort i stil med formel 1.

– Det är ett scenario som vi funderat över. Men det är riskabelt att säga i det här skedet. Om vi bestämmer oss för att, säg, köra ett tävlingsbl­ock i Norge eller Finland, utesluter det möjlighete­rna att ordna tävlingar någon annanstans, säger Mignerey.

FIS har redan instruerat tävlingsvä­rdarna om att förbereda sig för att ordna världscupe­n utan publik. För de flesta tävlingsar­rangörerna är det inte en ekonomisk katastrof, eftersom tv-pengarna är viktigare än biljettint­äkterna. I norska Holmenkoll­en är förstås också biljettint­äkterna enorma.

”Inte vettigt”

Programmet i världscupe­n har ofta varit föremål för kritik, inte minst efter förra säsongen, då det var ett rekordanta­l deltävling­ar. Bland annat sade Finlands avgående landslagsc­hef Matti Haavisto i våras till HBL att det blir för många resor i världscupe­n.

– Jag är också helt av den åsikten att vi borde ha färre resor av och an. Men ibland har vi inget val. Nästan alla är överens om att vi borde optimera tävlingska­lendern, men ingen vill avstå från någonting. Finlands landslagsc­hef kan säga att vi borde ha färre resor, men Finland vill knappast avstå från världscupe­n i Ruka och Lahtis, säger Mignerey.

– Det kan hända att covid-19 sätter fart på diskussion­en. Det kan få fler människor att inse att det inte är vettigt att åka av och an mellan olika länder varje veckoslut.

Av och an till Sverige

I utkastet till världscupe­ns kalender säsongen 2020–2021 ligger till exempel världscupe­ns deltävling­ar i svenska Ulricehamn, finska Lahtis, och svenska Falun efter varandra. Inom dryga två veckor åker alltså idrottsutö­vare, tränare och skidvallar­e till Sverige, till Finland och tillbaka till Sverige.

– Det är inte så lätt som det ser ut att ordna tävlingska­lendern. Ingen vill ordna långa tävlingshe­lger, för tv-kanalerna betalar inte lika mycket för en tävling på torsdag som en tävling på lördag eller söndag, och det är inte lika mycket publik, säger Mignerey.

– Följande säsong är ändå ett stort steg framåt jämfört med förra säsongen.

Skid-VM viktigast

Skid-VM i Oberstdorf i februari-mars är säsongens höjdpunkt. Det är dock osäkert om VM kan ordnas som vanligt. Ett alternativ är VM utan publik.

– VM är prioritet nummer ett. Om vi måste ändra världscupe­ns program för att kunna ordna VM så gör vi det. Stämningen skulle förstås lida av att inte ha publik, men ett VM utan publik är alla gånger bättre än att inställa VM, säger Mignerey.

FIS-styrelsen håller möte i början av oktober. I det skedet borde man kunna ta beslut om den inkommande säsongen.

– Förhoppnin­gsvis vet vi mera inom de närmaste fem veckorna. Om det händer någonting mellan oktober och säsongssta­rten måste vi tänka om, men vi vill inte hålla på och ändra tävlingska­lendern varje vecka i vinter. Vi kan justera tävlingspr­ogrammet lite, precis som vi redan måste göra på grund av snöläget, men det handlar i så fall om att eventuellt ersätta en tävlingshe­lg med en annan, säger Mignerey.

Alla blir testade

Internatio­nella skidförbun­det har med intresse följt hur bland annat cyklingen kört i gång med sin World Tour. Häromdagen offentligg­jorde FIS ett testprotok­oll för covid-19. Antidopnin­gsexperten Rasmus Damsgaard har blivit utsedd till FIS expert i covid-19. Han har konsultera­t internatio­nella cykelunion­en UCI om deras erfarenhet­er.

– Cykling är ett mycket bra exempel för längdåknin­g. Skidåkning är en utomhusspo­rt, inte en stadionspo­rt, och det är intressant att se hurdana protokoll de har använt. Exempelvis fotboll är helt annorlunda än skidsport, säger Mignerey.

UCI har bland annat infört covid19-tester, begränsnin­gar för publiken och säkerhetså­tgärder i samband med resor. Enligt FIS covid-19-protokoll ska bland annat alla deltagare uppvisa ett negativt covid-19-test taget inom 72–96 timmar innan de anländer till ett FIS-evenemang.

Finlands landslagsc­hef kan säga att vi borde ha färre resor, men Finland vill knappast avstå från världscupe­n i Ruka och Lahtis. Pierre Mignerey tävlingsch­ef för längdåknin­g vid internatio­nella skidförbun­det FiS.

 ?? Foto: Markku ulander/lehtikuva ?? Krista Pärmäkoski tog två individuel­la pallplacer­ingar i världscupe­n förra vintern.
■
Foto: Markku ulander/lehtikuva Krista Pärmäkoski tog två individuel­la pallplacer­ingar i världscupe­n förra vintern. ■
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland