Hufvudstadsbladet

Allt du behöver veta inför Champions League-turneringe­n

Upplägget är något helt annat än vanligt. Men favoriten till segern är densamma som alltid. Här är allt du behöver veta inför avgörandet av Champions League som startar om på fredag.

- LASSE MANNHEIMER/TT

●●Vilka lag gör upp om titeln?

Regerande mästaren Lyon jagar sin femte raka titel. Övriga lag i kvartsfina­l: Bayern München, Wolfsburg, Glasgow City, Arsenal, Paris SaintGerma­in, Barcelona och Atlético Madrid.

●●När spelas matcherna?

De första två kvartsfina­lerna, Glasgow City–Wolfsburg och Atlético Madrid–Barcelona, spelas på fredag och dagen därpå är det dags för de återståend­e två, Arsenal–Paris Saint-Germain och Lyon–Bayern München. Semifinale­rna spelas 25– 26 augusti och finalen, som avgörs i San Sebastián, går den 30 augusti.

●●Hur påverkas turneringe­n av coronapand­emin?

Precis som för herrarna är det ett komprimera­t slutspel som gäller, med enkelmöten på neutral plan inför tomma läktare i stället för det klassiska hemma/borta-upplägget. För damernas del är det norra Spanien som blir skådeplats för de återståend­e matcherna – kvartsfina­ler, semifinale­r och final – med Bilbao och San Sebastián som värdstäder.

●●Coronaläge­t i lagen?

Atlético Madrid meddelade förra veckan att klubben har drabbats av fem coronafall. De smittade ska inte ha visat några symtom, men isolerades.

I måndags, efter att övriga laget testats på nytt, alla negativt, återupptog Atlético sin träning.

●●Nya regler?

Eftersom många spelarkont­rakt gick ut under sommaren har Uefa bestämt att tillåta klubbarna att registrera upp till sex nya spelare inför slutspelet. Det gäller även spelare som har represente­rat andra klubbar under den pågående turneringe­n, dock får bara tre av dessa ha tillhört någon av övriga klubbar som är klara för kvartsfina­l.

●●Vilka är favoriter?

Tyska Wolfsburg och spanska Barcelona, med stjärnor som Jennifer Hermoso och Lieke Martens, får ursäkta. Lyon, som har vunnit de fyra senaste Champions League-turneringa­rna, är på nytt klar favorit.

Lagets vindsnabba nederländs­ka Shanice van de Sanden varnar dock för det kluriga upplägget, där det är vinna eller försvinna direkt.

– Vanligtvis om man spelar dåligt i den första matchen så får man chansen att rätta till det. Men om vi förlorar nu – då är vi utslagna, säger van de Sanden till internatio­nella fotbollför­bundets hemsida, fifa.com, inför Lyons kvartsfina­l mot tyska Bayern München.

●●Är Hegerberg redo?

Norska superstjär­nan Ada Hegerbergs säsong tog egentligen slut i januari, när hon drog av korsbandet. Men coronakris­en har skjutit fram Champions League-slutspelet ordentligt, och när Lyon presentera­de sin trupp till Spanien fanns Hegerberg med. Kan hon spela vore det en skaplig förstärkni­ng för redan urstarka Lyon: med 53 mål är Hegerberg Champions League-historiens främsta målskytt, och i fjol gjorde hon ett hattrick i finalen mot Barcelona.

●●Var kan man se matcherna?

Kvartsfina­ler, semifinale­r och finalen kommer att visas på Viaplay.

 ?? Foto: PHiLiPPe DeSmazeS/LeHtikuva-afP ?? Lyon är jättefavor­it till ännu en titel.
Foto: PHiLiPPe DeSmazeS/LeHtikuva-afP Lyon är jättefavor­it till ännu en titel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland