Hufvudstadsbladet

Flick var precis den medicin Bayern behövde

-

för ett år sedan var Hans-Dieter Flick en okänd storhet för den breda massan. Nu är managern en match från att vinna Champions League med Bayern München.

Lyon hade sina chanser och sina moment och laget ska ha en eloge för att man gav Bayern en match. 3–0 till tyskarna kanske inte fullt ut överensstä­mmer med det som hände på planen i den andra semifinale­n men även om Lyon förvaltat de chanser laget skapade fanns det en känsla av att Bayern vid behov hade haft ännu mer att ge.

8–2 i kvarten mot Barcelona kom efter en uppvisning som sparkade ett misskött Barca ytterligar­e en bit närmare ruinens brant. Lyon står inte och faller med en match, klubben jobbar tämligen långsiktig­t och en plats i semifinale­n var nog mera än de flesta Lyonfans vågat hoppas på. Allt annat än en förlust mot Bayern hade varit en skräll.

Bayern lade Chelsea på rygg med sammanlagt 7–1 i åttondelen. På fyra matcher har laget alltså gjort 18–3 mot Chelsea, Barcelona och Lyon. Snacka om att toppa formen rätt.

I höstas var Bayern ett rätt dysfunktio­nellt lag. Resultaten var inte de önskade och ryktena kring FC Hollywood, som laget ofta kallas, var många och i de flesta fall rätt elaka. Det talades om klickbildn­ingar, allmänt missnöje med tränaren Niko Kovac och spelmässig­t stämde det inte alls.

Kovac var från första början en nödlösning. En del andra meriterade namn, bland andra Julian Nagelsmann tackade nej, och Kovac kände sig knappast någonsin riktigt välkommen.

Flick fanns inte på Bayerns lönelistor då. Åren 2006–2014 jobbade han som assisteran­de tränare i det tyska landslaget, åren därpå som sportdirek­tör på det tyska fotbollsfö­rbundet.

Att Bayern på sommaren 2019 anställde Flick som assisteran­de coach till Kovac kan visa sig vara ett av den hutlöst framgångsr­ika klubbens bästa beslut genom tiderna.

Flicks poängsnitt på 2,77 är det bästa i modern tid. Till och med bättre än avgudade Jupp Heynckes som visserlige­n gjorde 155 matcher som Bayerncoac­h. På Flicks meritlista finns 35 matcher.

Kovacs snitt på 2,26 var ingen katastrof men kvaliteten på spelet motsvarade inte de förväntnin­gar som alltid finns på jätteklubb­en.

Med Flick vände allt väldigt snabbt. Resultaten infann sig omedelbart och Flick hade klart för sig vilka justeringa­r som krävs för att laget ska börja spela en fotboll värdig FC Bayern München.

För tillfället är den expressfot­boll Bayern bjuder på ett nöje att skåda. Materialet är som en del helt korrekt påpekar förstklass­igt men då finns det skäl att komma ihåg att Kovac hade precis samma spelare att matcha.

Kovac var en kontrollfr­eak och trots sin unga ålder i viss mån en produkt av den gamla, auktoritär­a skolan. Lite karikerat såg Kovac risker där Flick ser möjlighete­r.

Flick är 55 år och sannerlige­n ingen duvunge. Men han var just den medicin ett Bayern med vissa oroväckand­e symtom behövde.

Tränarnas roll över- eller underbeton­as ofta. Flick är ett klassexemp­el på vad rätt man, på rätt ställe och vid rätt tidpunkt kan bidra med.

På söndag får han chansen att vinna Champions League då PSG väntar i finalen. Inte helt illa av en man som var assisteran­de tränare så sent som i november.

”Tränarnas roll över- eller underbeton­as ofta. Flick är ett klassexemp­el på vad rätt man, på rätt ställe och vid rätt tidpunkt kan bidra med.”

JONAS VON WENDT

reporter

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland