Hufvudstadsbladet

Tiden går, inte mycket som består

I den trollbinda­nde dokumentär­en Fröken Tid rullas ett kvinnoöde upp.

- krister.uggeldahl@kolumbus.fi KRISTER UGGELDAHL

Fröken Tid

Regi och manus: Elina Talvensaar­i. Foto: Joonas Pulkkanen. ★★★★☆

Det var Veikko Lavi, folkkonstn­ären, som på sin tid sjöng att Jokainen ihminen on laulun arvoinen. På ledig svenska: det finns inte en kotte som inte gjort sig förtjänt av en liten trudelutt.

Mera om detta i Elina Talvensaar­is Fröken Tid (Neiti Aika), en utomordent­ligt finstämd och gripande dokumentär som är sprungen ur regissören­s eget liv, så att säga.

Färden här går till Forsbyväge­n 13 i Kottby, till en liten tvåa som byggdes i samband med de olympiska spelen 1952. Hit flyttar Talvensaar­i med sin familj, redo att påbörja ett nytt kapitel i sitt liv.

Poängen är att samtidigt har ett annat liv slocknat, på samma adress. Det handlar om Sirkka-Liisa Miettinen, född Dyberg, som dog i ensamhet med den påföljd att ingen kom sig för att tömma lägenheten.

Följaktlig­en finns allting kvar, från möbler och husgeråd till vissnade blommor, knappar och garnnystan. Men efter sig lämnar SirkkaLiis­a också ett stort antal fotografie­r och smalfilmer.

Och i stället för att bara slänga rubbet – och som regissören själv säger, ”förinta en annan människas liv för gott ”– börjar Elina Talvensaar­i syna Sirkka-Liisa i sömmarna.

Från Joensuu till Helsingfor­s

Vem var Sirkka-Liisa Miettinen, egentligen? Och vem är mannen och den unga kvinnan, flickan, på de inramade fotografie­rna som pryder lägenheten?

Nåväl, det visar sig att SirkkaLiis­a föddes i Joensuu år 1913, till en något sånär välbärgad familj. Så småningom bosätter man sig i Villmanstr­and och under krigen tjänstgör Sirkka-Liisa som lotta.

Trots tuffa omständigh­eter leker livet och in i bilden kommer så småningom även Veikko, den stora kärleken. Och trots att bostadsbri­sten i det efterkrigs­tida Finland är ett gissel löser det sig.

Med det inte sagt att solen ständigt skulle skina. Snart knackar även olyckorna och tragediern­a på dörren.

Lyriskt och dramatiskt

Fröken Tid må vara en dokumentär

men den är iscensatt med det lyriska och dramatiska för ögonen. Lägg till det historiskt gåtfulla och tankarna går till Arvinge okänd, den närmast trollbinda­nde tv-serien.

Men i det här fallet är slutresult­atet ännu mer intimt och djuplodand­e. Humanistis­kt spetsat är det också, komplett med skådespela­re som rycker in för att levandegör­a SirkkaLiis­as och hennes släktingar­s brevväxlin­g (vad blir kvar av oss frågar man sig, textmeddel­anden och fjantiga Facebook-uppdaterin­gar?).

Samtidigt fungerar dokumentär­en också som tidsresa. Speciellt inbjudande är bildmateri­alet från de frekventa turistreso­rna – minnesbild­er från en försvunnen tid känns det som.

Som förfilm visas Vilja Autiokyrös minidokume­ntär 1,5 meter svängrum (1,5 metriä tilaa), en urban vänskapssk­ildring om fönsterren­overingar och gamla gummor som har svårt att göra sig av med grejor. Kaos råder.

 ?? FOTO: J. PULKKANEN ?? Regissören Elina Talvensaar­i köpte Sirkka-Liisa Miettinens lägenhet och fick hennes kvarlåtens­kap på köpet.
■
FOTO: J. PULKKANEN Regissören Elina Talvensaar­i köpte Sirkka-Liisa Miettinens lägenhet och fick hennes kvarlåtens­kap på köpet. ■
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland