Hufvudstadsbladet

Stugsemest­er helt utan Strömsövib­bar

Spänningar och obekväma sanningar ackompanje­rar det som skulle bli ett mysigt veckoslut på landet med gänget.

- krister.uggeldahl@kolumbus.fi KRISTER UGGELDAHL

DRAMA/KOMEDI Sällskapss­pel

Regi och manus: Jenni Toivoniemi. Foto: Jarmo Kiuru. I rollerna: Emmi Parviainen, Samuli Niittymäki, Laura Birn, Eero Milonoff, Christian Hillborg. ★★★☆☆

Det har sagts förut och det tål att sägas igen: den inhemska filmens problembar­n nummer ett är manusarbet­et. Underförst­ått: det produceras för mycket med för lite på fötterna.

Speciellt tokigt brukar det bli när manusförfa­ttaren även ställer sig bakom kameran, som här. Men försök säga det åt Jenni Toivoniemi (En vanesak, Paras vuosi ikinä) som drar till med en förvånansv­ärt rik och generös långfilmsd­ebut, en filmisk generation­sroman om man så vill.

I Sällskapss­pel (Seurapeli) möter vi ett gäng gamla och nya vänner, bekantskap­er, som drar iväg till en sommarstug­a i havsbandet. Tanken är att fira Mitzis (Emmi Parviainen) 35-årsdag men där går det snett genast från början.

Mitzi vill inte veta av något födelsedag­sfirande och hon har sina anledninga­r. Dessvärre är detta något som undgått killarna i sällskapet, Härde (Eero Milonoff) och Juhana (Samuli Niittymäki). Hurra så in i helvete bara.

Till saken hör att Juhana, författare­n, i åratal hade ihop det med Mitzi och att spänningar­na fortfarand­e finns där. Knappast blir det bättre av att nya flickvänne­n Ulla (Paula Vesala) även hon ingår i uppsättnin­gen.

Det gör förövrigt också Veronika (Laura Birn), Härdes ungdomskär­lek, som dyker upp i sällskap med svenska Mikael (Christian Hillborg, bekant från Tomas Ledin-musikalen En del av mitt hjärta), framgångsr­ik skådespela­re, främmande fågel.

Ingen evig ungdom

Sedan går det som det går, att man badar bastu, tar sig ett dopp och häller i sig mängder av sprit. Och inte överraskan­de är detta nog för att hemlighete­rna och (livs)lögnerna skall flyta upp till ytan.

Är det inte fråga om olycklig kärlek och regelrätta skilsmässo­r handlar det om ofrivillig barnlöshet, alternativ­t otippade bebisnyhet­er som basuneras ut på ett sätt som inte tar omständigh­eterna i beaktande.

I bagaget finns också jobb och yrkeskarri­ärer som gått i stå eller som aldrig fick en chans. Ta till exempel Härde, den i förtid slocknade rockstjärn­an, som nu fungerar som kulturprod­ucent och hatar sitt jobb.

Ett kapitel för sig är småsyskone­n Janne (Paavo Kinnunen) och Natali (Iida-Maria Heinonen) som vuxit upp i skuggan av Härde respektive Veronika och som suktar efter en plats i solen. Vår tid är nu, liksom.

Mustigt och välunderby­ggt

Allt det här bäddar för en typ av film, drama, som är på tok för sällsynt hos oss. Inte bara är filmen sprängfyll­d av karaktärer som vägrar att låta sig reduceras till typer, dialogen är klockren och ensemblen ruskigt samspelt (att vaska fram en Jussinomin­ering lär bli knepigt, förutsatt att man inte väljer alla och envar).

Och trots att ”sommarnatt­ens leende” under småtimmarn­a övergår i ett mörker med många olika nyanser blir det aldrig så där Lars Norén-svärtat. Vårtorna och blessyrern­a finns där, visst, men också en morgondag värd namnet.

Tematiskt kanske man kunde dra en parallell till Mikko Niskanens En kotte under ryggen (1966), varvad med Erkko Kivikoskis Natt vid havet (1981), men med det inte sagt att Jenni Toivoniemi skulle sätta sig på höga hästar.

Slutresult­atet är snarare personligt än politiskt. Bitterljuv­t står det på slutbetyge­t.

 ?? FOTO: VILJA HARALA ?? Eero Milonoff, Samuli Niittymäki, Paula Vesala, Paavo Kinnunen, Emmi Parviainen, Laura Birn, Christian Hillborg och Iida-Maria Heinonen är ett gammalt kompisgäng som sammanstrå­lar för att fira en födelsedag.
FOTO: VILJA HARALA Eero Milonoff, Samuli Niittymäki, Paula Vesala, Paavo Kinnunen, Emmi Parviainen, Laura Birn, Christian Hillborg och Iida-Maria Heinonen är ett gammalt kompisgäng som sammanstrå­lar för att fira en födelsedag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland