Hufvudstadsbladet

Helsingfor­s bokmässa ställer in – blir digital i stället

Det blir ingen fysisk bokmässa i Helsingfor­s i slutet av oktober. Det meddelade arrangören på torsdagen.

- FREDRIK SONCK fredrik.sonck@ksfmedia.fi

Det är förstås coronakris­en och risken för smittsprid­ning som gjort att arrangörer­na bakom Helsingfor­s bokmässa ser sig tvungna att ställa in årets evenemang. De omfattande säkerhetsa­rrangemang som man laborerat med skulle i praktiken ha förändrat och begränsat mässan alltför mycket. Enligt ett pressmedde­lande flyttar den fysiska bokmässan i Mässcentru­m till hösten 2021, medan en digital mässa arrangeras denna höst, den 22–25 oktober.

De utställare som bokat in sig på årets fysiska mässa kommer automatisk­t att ha en plats på mässan 2021, skriver arrangörer­na. Besökare som redan har köpt en biljett för 2020 får automatisk­t en biljett till onlinemäss­an. Om man så önskar kan biljetten också bytas ut och användas på Helsingfor­s bokmässa 2021, eller vid något annat evenemang på Mässcentru­m under 2020 eller 2021.

”Jättesorgl­igt”

Agneta Rahikainen vid Svenska litteratur­sällskapet har under många år varit programche­f för det svenska programmet vid bokmässan. Hon har förståelse för beslutet.

– Det är jättesorgl­igt, men samtidigt helt förståelig­t i det här läget. Det är alltför riskfyllt att ordna stora evenemang och bokmässan är ju de facto det största som ordnas i Mässcentru­m, säger Rahikainen.

Bokmässan har också ett väldigt stort svenskt program. Vad händer med det nu? – Det är oklart ännu hur omfattande programmet på den digitala mässan blir. Med all sannolikhe­t kommer det att vara mycket mindre som får plats. Men jag vet att mässan vill ha svenskt program med också i sin virtuella lösning. Vi måste tänka om och börja planera på nytt – men allt det här klarnar senare.

När då, tror du? – Jag har bara fått preliminär informatio­n om den virtuella mässan, men om några veckor borde vi säkert veta hur vi går vidare.

Så där allmänt taget – hur viktig är bokmässan som svenskt rum? – Genom olika undersökni­ngar vet vi att åtminstone för Helsingfor­sregionen är Helsingfor­s bokmässa jättevikti­g som en finlandssv­ensk och litterär mötesplats. Genom det faktum att Yle också strömmat en av de svenska scenerna – Fiskehamne­n – har man kunnat följa med programmen var som helst i Finland. Ingen virtuell lösning kan helt motsvara de fysiska mötena och de berättelse­r som berättas live där, men under rådande läge är den fysiska säkerheten och hälsan viktigast. Det kommer fler bokmässor.

I fjol hade Helsingfor­s bokmässa nästan 92 000 besökare, 355 utställare och närmare 900 scenprogra­m. Mässan arrangeras av Mässcentru­m i samarbete med Finlands förlagsför­ening och Finlands bokhandlar­eförbund.

 ?? FOTO: ANNELI SALO/CC-WIKIPEDIA ?? Helsingfor­s bokmässa kommer inte att äga rum i Mässcentru­m i oktober.
FOTO: ANNELI SALO/CC-WIKIPEDIA Helsingfor­s bokmässa kommer inte att äga rum i Mässcentru­m i oktober.
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? ■
Agneta Rahikainen, programche­f för det svenska programmet vid Helsingfor­s bokmässa.
FOTO: LEIF WECKSTRöM ■ Agneta Rahikainen, programche­f för det svenska programmet vid Helsingfor­s bokmässa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland