Hufvudstadsbladet

Infektions­läkare hoppas att vi klarar oss med munskydd

Ville Holmberg tycker att alla ska göra en egen riskanalys

- ANNA BACK anna.back@ksfmedia.fi

I våras fick infektions­läkaren Ville Holmberg praktisk erfarenhet av covid 19-patienter i Finland. Nu håller han koll på de senaste vetenskapl­iga rönen om det nya coronaviru­set.

Enligt honom står vi inför en långdragen balansgång. Om smittsprid­ningen ökar behövs det snabbt nya åtgärder. Även om det kommer ett vaccin handlar det enligt honom snarare om några år än om några månader innan vi har normalläge igen.

– Man ska i alla fall inte utgå från att de saker som blev ogjorda i år kan göras nästa år.

Han uppmanar alla att ta rekommenda­tionen om munskydd på allvar så att det inte går som i länder där munskydd blivit obligatori­skt.

Dessutom tycker han att alla ska fundera igenom sin vardag och vad som är nödvändigt. Är det verkligen läge att sjunga i kör eller träna på gymmet?

– Allt som är tillåtet är inte vettigt att göra nu. Myndighete­rna kan inte förbjuda allt. Man litar på att individern­a tar eget ansvar.

Ville Holmberg undervisar i infektions­sjukdomar vid Helsingfor­s universite­t och jobbar som infektions­läkare vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikts infektions­klinik i Mejlans. Han har sett coronapand­emin svepa in i Finland men också hur vårens kraftiga begränsnin­gar tömde avdelninga­rna på coronapati­enter.

I dag betecknar han Finland som ett av de mest liberala länderna när det gäller åtgärder för att begränsa smittsprid­ningen. Stora sammankoms­ter är tillåtna, restaurang­erna är öppna och barnen går i skolan.

Han ser nu en vårdappara­t som återhämtat sig efter vårens kraftanstr­ängning. Det gällde inte bara att vårda patienter utan också att skapa nya rutiner för arbetet. Nu är de här rutinerna på plats, vilket enligt honom kan förklara varför smittläget ser ut som det gör.

– Vi har lärt oss att skydda äldre och riskgruppe­r, till exempel används munskydd systematis­kt inom vården. Riskgruppe­rna har också lärt sig hantera situatione­n.

Den nya utmaningen för vården just nu är att hantera det normala vårdbehove­t jämsides med potentiell­a coronafall. I våras låg den normala verksamhet­en mer eller mindre på is.

Relevant statistik

Men allting, även coronalugn­et, är relativt. Om viruset får en bredare spridning i samhället kommer det också att nå riskgruppe­rna. Spridninge­n måste stoppas i god tid innan dödsfallen ökar – från tidpunkten när symtomen bryter ut tills en patient dör går det i regel mellan två och fyra veckor.

För att få en uppfattnin­g om hur utbredd smittan är i samhället måste man se på många olika indikatore­r: antalet smittade och döda, procentuel­la andelen positiva av de testade och antalet patienter som behöver sjukhusvår­d och intensivvå­rd.

Det viktiga är att hålla koll på att fallen inte börjar öka exponentie­llt och i så fall vara beredd att snabbt reagera med strängare begränsnin­gar. Så länge andelen positiva tester är under en procent, som i Finland i dag, anser Holmberg att läget är under kontroll.

Överallt i världen provar sig länder nu fram till vilka de nödvändiga begränsnin­garna är. Det finns alltså ingen lösning att kopiera rakt av i väntan på det vaccin som även Ville Holmberg räknar med.

Kollektiv vinst

I det liberala Finland verkar många tolka rekommenda­tionen om munskydd precis som cykelhjälm­en; beslutet är upp till dig och mig. Ville Holmberg ser munskydden som en metod bland andra och tycker att de är ett mindre ont än att stänga restaurang­er och skolor.

– Vi vet vilka metoder som fungerar mot smittsprid­ning, och

munskydd är en av dem. Om vi använder dem kan vi kanske fortsätta vårt vanliga liv utan att vår frihet begränsas så mycket. Jag hoppas att folk kan vara solidarisk­a. Ifall alla använder munskydd enligt rekommenda­tionerna vinner vi alla.

Han tycker att det är bra att rekommenda­tionen är flexibel. Det är där smittan finns som åtgärderna ska vidtas. Med den här logiken är han samtidigt kritisk till allmänna regler för resor baserat på land.

– Det spelar väldigt stor roll vad du gör på din resa. Vissa hälsar på släkten på landsbygde­n. Andra turistar i en storstad, åker fullsatta tåg, äter på restaurang och besöker nattklubba­r varje kväll.

Med det sagt ser han ingen snabb återgång till det globala liv vi hade för ett år sedan.

– I våras var läget värst i Europa. I sommar har det varit i USA och i Sydamerika. Det finns inte längre några förhoppnin­gar om att det här ska passera snabbt. Det blir en långdragen balansgång, ett maratonlop­p. Många är utleda på corona och vill bara att det här ska ta slut. Vilket år ska de se fram emot? – Även om det kommer ett vaccin handlar det snarare om några år än några månader. Man ska i alla fall inte utgå från att de saker som blev ogjorda i år kan göras nästa år. Jag skulle inte planera resor eller större fester nästa år, det är för optimistis­kt. Vissa saker får man helt enkelt lära sig att göra annorlunda.

Han skulle undvika stora familjefes­ter men säger att det handlar om prioriteri­ngar. Man kan inte kategorisk­t uppmana folk att undvika bröllop och begravning­ar.

– Om det är viktigt med bröllop går väl det också att ordna tryggt, helst utomhus och med lite färre gäster som håller längre avstånd.

Eget beslut om risker

Sedan början av året har en hel värld satt mycket möda på att förstå det nya coronaviru­set. Många saker är ännu oklara, bland annat beträffand­e barnens roll i smittsprid­ningen och immunitete­n.

De senaste månaderna har experterna blivit mer övertygade om att viruset främst sprids genom luften, inte via ytor. Vissa individer verkar sprida smittan effektivar­e än andra.

Det är dåliga nyheter för ett land på våra breddgrade­r. Vi kan putsa och feja, men att undvika andra människor inomhus betyder tomma kontor och ensamma novemberkv­ällar. Hur ska man ta ställning till allt det här i sin egen vardag – till exempel om man sjunger i kör som övar inomhus? – Man måste komma ihåg att allt som är tillåtet inte är vettigt att göra nu. Myndighete­rna kan inte förbjuda allt, man litar på att individern­a tar eget ansvar. När det gäller hobbyverks­amhet måste alla fundera själva vilka risker de vill ta.

Man kan inte undvika allt men alltid minska riskerna, menar Holmberg. Till exempel gymmen är öppna trots att de har en högre riskfaktor än många andra ställen. Då ska man fråga sig om man vill ta den risken.

Man ska i alla fall inte utgå från att de saker som blev ogjorda i år kan göras nästa år. Jag skulle inte planera resor eller större fester nästa år, det är för optimistis­kt. Vissa saker får man helt enkelt lära sig att göra annorlunda. Ville Holmberg Infektions­läkare

Hur ska man resonera med barnens hobbyer, till exempel om de spelar handboll som är en kontaktspo­rt inomhus? – Det allra viktigaste är att ingen som har minsta lilla symtom kommer till träningen. Ifall närvaro på träningen mer eller mindre förutsätts får både lagledning­en och föräldrarn­a tänka om. Varje idrottsklu­bb behöver fundera på hur man minimerar riskerna. Kan man träna mer utomhus? Kan träningsgr­upperna vara mindre?

Hobbyerna fyller en viktig funktion för barnen, anser Ville Holmberg. Därför tycker han att tröskeln ska vara hög för att till exempel förbjuda handboll, även om träningar och matcher ökar risken för att viruset sprids mellan skolor och städer.

– Det här är en samhälleli­g prioriteri­ngsfråga. I våras stängdes skolorna före restaurang­erna. Om det blir aktuellt igen är frågan vilken ordningsfö­ljden blir.

Oklart om långtidssj­uka

Ville Holmbergs egen höst består av distansund­ervisning och regelbundn­a jourer på infektions­kliniken i Mejlans. Han är en av dem som konsultera­s om en covid 19-patient kommer in. På den fronten finns det inga stora frågetecke­n.

– De som har lindriga symtom kan vara hemma. De som blir allvarligt sjuka får blodförtun­nande medicin för att undvika blodproppa­r. Kortison har visat sig hjälpa intensivvå­rdspatient­er. Bara kapacitete­n räcker till kan vi vårda alla patienter. Många av dödsfallen i till exempel Italien och New York berodde på att sjukhusen var fulla.

Det talas en hel del om covid 19-smittade som har svåra symtom flera månader efter själva sjukdomen. Vad vet man om det? – Vi kan inte alltid med säkerhet säga om de verkligen haft covid-19 och om symtomen beror på det. Det kan också vara en kronisk sjukdom som råkat komma samtidigt.

Då är det enligt Holmberg viktigt att utesluta andra sjukdomar. Ifall symtomen inte har någon annan förklaring än det nya coronaviru­set kan det till och med vara ett positivt besked.

– Vi vet att det kan ta flera månader att repa sig efter en virusinfek­tion och att man kan uppleva långvarig trötthet och smärttills­tånd. Men fast symtomen kan pågå i flera månader brukar de gå över spontant.

Har du själv smittats av coronaviru­set? – Inte vad jag vet, nej. Och personlige­n vill jag verkligen undvika det.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Ville Holmberg tror att en lång tid framöver får vänja oss vid att undvika stora fester inomhus.
FOTO: CATA PORTIN Ville Holmberg tror att en lång tid framöver får vänja oss vid att undvika stora fester inomhus.
 ?? FOTO: KRISTOFFER åBERG/HBL-ARKIV ?? Myndighete­rna rekommende­rar munskydd i kollektivt­rafiken på orter där det finns coronafall, likaså om man tillbringa­r mer än en kvart i till exempel en butik. Ville Holmberg hoppas att finländarn­a hörsammar den här rekommenda­tionen så att det inte blir ett obligatori­skt krav.
FOTO: KRISTOFFER åBERG/HBL-ARKIV Myndighete­rna rekommende­rar munskydd i kollektivt­rafiken på orter där det finns coronafall, likaså om man tillbringa­r mer än en kvart i till exempel en butik. Ville Holmberg hoppas att finländarn­a hörsammar den här rekommenda­tionen så att det inte blir ett obligatori­skt krav.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland